NATO saveznice
0

Biden spreman raditi sa Kongresom kako bi se Turskoj prodali novi avioni

F. H.
F-16 C/E kojeg koriste zračne snage Turske (Foto: EPA-EFE)
F-16 C/E kojeg koriste zračne snage Turske (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a, Joe Biden voljan je surađivati sa američkim Kongresom na zanavljanju i modernizaciju turskih aviona F-16, saopćili su dužnosnici State Department-a.

"Dakle, pitanje F-16 postoji već neko vrijeme. Administracija je iskazala svoje stanovište o ovome, a to je da podržava modernizaciju Turske," rekao je Doug Jones zamjenik pomoćnika sekretara za evropske i euroazijske poslove.

Turska je ranije zatražila da kupi 40 aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin te modernizaciju 80 aviona koje Turska već posjeduje. Vrijednost ovog ugovora bi bila oko 6 milijardi dolara.

Problemi sa prodajom američkog oružja Turskoj javili su se nakon što je Turska od Rusije kupila sisteme protivzračne odbrane S-400 na što su SAD reagovale isključivanjem Turske iz projekta razvoja aviona F-35.

Turska u inventaru svojih zračnih snaga posjeduje 245 F-16 aviona u varijantama C i D. Prema podacima Turska je zainteresovana za kupovine 40 aviona F-16 u varijanti block 70, a namjerava da kao dio sredstava iskoristi 1,4 milijardu dolara koje je uložila u projekat F-35.

Joe Biden je nakon NATO samita u Madridu poručio da SAD trebaju Turskoj prodati avione, a podršku je dalo i ministarstvo odbrane SAD-a.