Postratni planovi
108

Biden kazao da su arapske države prvi put spremne priznati Izrael, ali uz uslove

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da su Saudijska Arabija i druge arapske zemlje "spremne u potpunosti priznati Izrael" tokom govora na prikupljanju sredstava izvan kamere u četvrtak navečer, prema novinarima u prostoriji.

Bajden je ponovio pozive na poslijeratni plan za Gazu za Izrael, uključujući "voz do rješenja dvije države".

Ove primjedbe odražavaju povećanu Bidenovu spremnost da javno pozove Izrael da poveća napore u zaštiti palestinskih civila u Gazi.

"Neću sada ulaziti u detalje. Ali gledajte, radio sam sa Saudijcima i sa svim drugim arapskim zemljama, uključujući Egipat i Jordan i Katar. Oni su spremni u potpunosti priznati Izrael, u potpunosti priznati Izrael za prvi put", rekao je Biden, prema izvještajima novinara u prostoriji.

"Ali mora postojati plan nakon Gaze, i mora postojati voz ka rješenju dvije države, to se ne mora dogoditi danas, ali mora postojati napredak, i mislim da to možemo učiniti", rekao je Biden.

Arapske države ponudile su da priznaju Izrael 2002. godine u zamjenu za palestinsku državu na Zapadnoj obali i Gazi koju su okupirali Izraelci, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Izrael je tada odbio taj prijedlog.

Prikupljanje sredstava, na kojem je Biden razgovarao s bivšim predsjednicima Barackom Obamom i Billom Clintonom, prekinuli su demonstranti najmanje četiri puta, a najmanje tri su pozvala na hitan prekid vatre u Gazi.

Ipak dodao je da se ne može zaboraviti da je u Izrael u poziciji u kojoj je u pitanju njegovo postojanje i da se mora misliti na ljude koji su ubijeni.