Kritika Trumpa
16

Biden: Imamo predsjednika koji izjednačava naciste i antifašiste

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden oštro je danas kritikovao predsjednika Donalda Trumpa jer je okrivio "obje strane" za nasilje u Charlottesvilleu, u saveznoj državi Virdžiniji (Virginia) optuživši ga da "ohrabruje bijele rasiste".

"U komentaru objavljenom u časopisu The Atlantic, Biden je naveo da "danas imamo američkog predsjednika koji je javno proglasio moralnu jednakost" između neonacista i članova Ku Klux Klana, s jedne strane, i onih koji se protive njihovoj mržnji, s druge strane. Smatra da je Trump "ohrabrio bijele rasiste porukama utjehe i podrške", prenosi agencija AP.

"Ovo je trenutak za ovu naciju da proglasi ono što predsjednik ne može s bilo kakvom jasnoćom, konzistentnošću ili ubjeđenjem: nema mjesta za ovakve grupe mržnje u Americi - poručio je Biden. U američkom gradu Charlottesvilleu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta E. Leeja, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izbili su sukobi prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povrijeđeno kada je osumnjičeni bijelac automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Trump je okrivio obje strane za nasilne proteste u Charlottesvilleu.