Humanitarna kriza
91

Biden i Netanyahu nakon mjesec dana razgovarali o situaciji u Gazi

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o situaciji u Rafahu i naporima da se poveća pomoć Gazi, saopćila je Bijela kuća.

Ovo je bio prvi razgovor dvojice lidera od 15. februara i dolazi u vrijeme kada postoje snažne tenzije između Izraela i Amerike, njegovog glavnog saveznika, zbog načina na koji Netanyahu vodi rat u Gazi poslije napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

"Predsjednik Biden je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o najnovijim dešavanjima u Izraelu i Gazi, uključujući situaciju u Rafahu i napore da se poveća humanitarna pomoć Gazi", saopćila je Bijela kuća.

Netanyahu je u svom saopćenju rekao da je tema razgovora bila posvećenost Izraela ostvarivanju svih ciljeva koji su zacrtani u ratu: eliminisanje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja prijetnju za Izrael.

To će biti urađeno "i uz obezbjeđivanje neophodne humanitarne pomoći koja pomaže u postizanju tih ciljeva", navodi se u saopćenju izraelskog premijera.