Nadležni negiraju navode
0

Biciklisti u Amsterdamu nezadovoljni statusom, tvrde da su pješaci favorizirani

B. R.
Amsterdamski biciklisti nezadovoljni svojim statusom (Foto: EPA-EFE)
Amsterdamski biciklisti nezadovoljni svojim statusom (Foto: EPA-EFE)
Sindikat nizozemskih biciklista je optužio nadležne da favoriziraju pješake u centru Amsterdama.

Nezadovoljni su zbog toga što se više ne mogu tako slobodno kretati centralnim ulicama, kao što je to bio slučaj do sada. Glasnogovornik Sindikata Jan Pieter Nepveu je istakao da ovaj grad još jeste "raj za bicikliste", ali da se to sada mijenja.

"Sve je više dijelova grada koji se pretvaraju u pješačke zone, a prije nego što se to desi, kretanje biciklom se onemogućava betonskim ivičnjacima, a onda i ogradama. Centar grada je postao područje kojim se isključivo kreću pješaci. Općina će morati zaštititi bicikliste usljed povećanja broja šetača, turista i ugostiteljskih objekata", kazao je Nepveu.

Neugodne situacije za bicikliste se navode kao argumenti u prilog tvrdnji da se favoriziraju pješaci i ugostiteljski objekti. Naime, tokom 2019. i 2020. godine je odlučeno da se biciklisti potaknu da se kreću alternativnim pravcima, a ne kroz dva centralna gradska područja - Damstraatjes i Haarlemmerstraat.

Tvrdi se da je to učinjeno na zahtjev lokalnog stanovništva uznemirenog zbog velikog broja biciklista, kao i zbog toga što neki od njih iznimno brzo voze. Navedeno je da je u ovom sporu ključno ponašanje biciklista.

Njihovo kretanje alternativnim pravcima je poticano i saobraćajnom signalizacijom. Međutim, većina njih je ignorisala signalizaciju te se nisu željeli kretati ovim pravcima. Nepveu smatra da se sada biciklisti žele u potpunosti potisnuti.

Postoje oni koji misle da su biciklisti zapravo kolateralna šteta u želji da se reducira kretanje mopeda. Strahuju da će biti primorani da se u potpunosti kreću dijelovima grada kojima se kreću motorna vozila. Nezadovoljni biciklisti su organizovali i protest.

Nepveu je ukazao na to da je Sindikat biciklista pregovarao s nadležnima pokušavajući ih potaknuti da promijene svoju odluku. Napomenuo je da se biciklisti sada ugrožavaju jer se primoravaju da voze u blizini motornih vozila.

S druge strane, nadležni su negirali da rade protiv biciklista. Naglasili su da su postavljeni saobraćajni znakovi kojima se biciklistima i pješacima ukazuje da se kreću u prostoru koji moraju dijeliti, tj. obratiti pažnju jedni na druge. Kako je potcrtano, prije svega je cilj da se onemogući kretanje mopeda u područjima poput parkova.

Navedeno je da se u gradu završava i gradnja biciklističkog "autoputa". Poručili su da kontinuirano nastoje unapređivati infrastrukturu, što podrazumijeva i gradnju velikih parkinga za bicikle, piše list Guardian.