Svijet
0

Bhutto: Promijenila sam politiku, nema više pregovora!

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pregovori započeti prije vanrednog stanja u Pakistanu o eventualnoj podjeli ovlasti s predsjednikom Pervezom Musharrafom definitivno su prekinuti, objavila je u ponedjeljak bivša premijerka Benazir Bhutto.

"Nema više pregovora, promijenila sam politiku", rekla je Bhutto novinarima u Lahoreu, gdje je obećala da će u utorak održati "dugi marš" do Islamabada kako bi tražila ukidanje vanrednog stanja koje je Musharraf uveo prije deset dana.

Bhutto se vratila 18. oktobra u Pakistan, nakon osam godina izgnanstva radi izbjegavanja optužbe o korupciji dok je bila na vlasti.

Otada ona pregovara s Musharrafom o podjeli ovlasti pred predstojeće parlamentarne izbore predviđene početkom 2008.

Međutim, nakon uvođenja vanrednog stanja od 3. novembra, i nakon svih drugih opozicionih stranaka, ona je napravila preokret pozivajući na demonstracije protiv režima.

"Ne možemo raditi s nekim ko je ukinuo ustav, nametnuo vanredno stanje i ko guši pravosudnu vlast, zbog toga ćemo sutra napraviti ovaj dugi marš iz Lahorea do Islamabada", rekla je Bhutto.

Međutim, vlasti, koje su već spriječile miting njene stranke držeći je u kućnom pritvoru u Islamabadu, izjasnit će se u ponedjeljak navečer o eventualnoj novoj zabrani "dugog marša", javio je AFP.