Pregled reakcija
33

Bez mnogo čestitki za Putina iz svijeta, daleko više osuda za "nepoštene izbore"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Preliminarni rezultati izbora u Rusiji kažu da je Vladimir Putin odnio uvjerljivu pobjedu, a tim povodom večeras se nižu brojne reakcije svjetskih lidera, bivših važnih političkih faktora te ostalih zvaničnika u svijetu.

Jedan od onih koji su među prvima čestitali Putinu je bivši ruski predsjednik Dmitry Medvedev.

Ruski političar je pobjedu nazvao "briljantnom pobjedom" u komentaru na društvenoj platformi X i zahvalio "prijateljima" što podržavaju predsjednika Putina.

Medvedev je bio ruski predsjednik od 2008. do 2012., a od 2020. je bio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije – koje podržava predsjednikovo donošenje odluka o pitanjima nacionalne sigurnosti.

Jedna od onih koji su izašli na izbore, ali radi protesta je supruga nekadašnjeg ruskog političara Alekseja Navalnog, Julija.

"Vjerovatno vas zanima šta sam stavila na glasački list. Naravno, napisala sam ime 'Navalni'", rekla je ona govoreći ispred ruske ambasade u Berlinu.

Povodom izbora oglasio se i britanski šef diplomatije David Cameron koji je, nakon zatvaranja birališta kazao kako ruski izbori nisu bili slobodni ili pošteni.

Kako je napisao na mreži X, birači su imali nedostatak izbora, a dodao je i da nije bilo nezavisnog nadzora od Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Putina da je "simulirao" nove izbore.

"Svima u svijetu je jasno da je ova figura, kao što se to već često dešavalo tokom historije, jednostavno bolesna za vlast i čini sve da vlada vječno", naveo je on u saopštenju.

Kako je dodao, "nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može biti".

Oglasili su se i iz Bijele kuće kazavši da glasanje nije bilo ni slobodno ni pošteno.

"Izbori očigledno nisu slobodni niti pošteni s obzirom na to kako je Putin zatvorio političke protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Podsjetimo, nešto ranije je izbornu pobjedu Putinu čestitao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

"Peti mandat na čelu Ruske Federacije, osvojen ubjedljivom pobjedom na predsjedničkim izborima, potvrda je da predsjednik Vladimir Putin ima ogromno povjerenje ruskog naroda i da zemlju vodi u pravom smjeru", rekao je Dodik.

Kako je dodao, želi mu dobro zdravlje, snagu i istrajnost na putu "da sačuva Rusiju i donese mir i bolju budućnost čitavom svijetu".