Zapadna obala
128

Betlehem neprepoznatljiv uoči Božića: "Rat je promijenio sve, nema drvceta, nema radosti"

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako je svake godine u periodu uoči Božića grad Betlehem ispunjen gostima, ove godine je gotovo pa prazan, a rat na Bliskom istoku dodatno je uplašio turiste i hodočasnike.

U jeku izraelskih napada u Gazi i brojnih, uglavnom mučnih vijesti iz ovog dijela te povećanim nasiljem na Zapadnoj obali, vlasnici preduzeća i malih radnji u Betlehemu ističu kako nikome nije do turizma u ovom periodu te da je rat promijenio sve.

"Nemamo gostiju. Niti jednog. Ovo je najgori Božić ikada. Betlehem je zatvoren za Božić. Nema drvceta, nema radosti, nema božićnog duha", rekao je vlasnik hotela Joey Canavati.

Smješten južno od Jerusalema, Betlehem ovisi o prihodima od posjetilaca iz cijelog svijeta koji žele da vide crkvu za koju se vjeruje da je izgrađena na mjestu Isusovog rođenja.

"Od početka rata, svi su otkazali rezervacije, uključujući i one za narednu godinu. Svake godine smo ovdje imali najmanje 120 ljudi koji su dolazili na večeru. Sada je prazno. Nema božićne večere, doručka", rekao je vlasnik hotela novinaru Reutersa.

Prodavač Rony Tabash također je naglasio kako je situacija teška.

"Mi smo skoro dva mjeseca bez hodočasnika, bez ijednog turiste. Želimo da se sve vrati u normalu. Molimo se za mir. Za mir. Znate, Betlehem je grad u kojem se rodio mir tako da ovaj grad treba biti glasnik da se mir proširi po cijelom svijetu", rekao je.