Sudija ponovo nasjeo na isti štos
12

Beskućnik prijetio da će ubiti Obamu samo da bi završio u zatvoru

Klix.ba
Stephen Espalin
Stephen Espalin
Beskućnik s Floride Stephen Espalin je osuđen na zatvorsku kaznu zbog prijetnje da će ubiti predsjednika SAD-a Baracka Obamu. Stephen prema svemu sudeći nije imao stvarnu namjeru ubiti američkog predsjednika, već mu je cilj bio odlazak u zatvor kako bi dobio besplatnu medicinsku pomoć.

Ovo je već drugi put da su vlasti na Floridi nasjele na isti štos Stephena Espalina. On je 2001. osuđivan na 18 mjeseci zatvora zbog prijetnji da će ubiti Georgea W. Busha. Naravno, cilj mu je i tada bio da se skloni sa ulice i dobije besplatnu zdravstvenu njegu, prenose američki mediji.

Espalina je kazao kako Obamu namjerava ubiti bombom kućne izrade. Zbog toga ga je sudija Kenneth Ryskamp osudio na četitiri godine zatvora, čemu se beskućnik upravo i nadao.

Beskućnik je i sam rekao kako nikada nije imao namjeru povrijediti predsjednika, ali da mu treba zdravstvena pomoć koju ne može platiti. On bi uskoro trebao na operaciju srca za što nema novca, a ovako će mu zahvat platiti država, odnosno poreski obveznici.

Espanina nije jedini koji koristi ovaj metod. Naprotiv, u SAD-u nisu tako rijetki slučajevi da ljudi učine neko od lakših krivičnih dijela samo da bi završili u zatvoru i dobili besplatno liječenje. Jedan od takvih slučajeva se dogodio 2011. godine, kada je muškarac iz Sjeverne Karoline ušao u banku i zahtijevao da mu daju samo jedan dolar. Nakon toga je uhapšen i završio je u zatvoru. Uradio je sve s ciljem da dobije besplatno liječenje, jer je imao problema s kičmom i stopalima.