Bernie Sanders ponovo ulazi u utrku za predsjednika SAD-a

F
FENA
19.2.2019. u 16:23
44
33
Bernie Sanders ponovo ulazi u utrku za predsjednika SAD-a
44
Bernie Sanders ponovo ulazi u utrku za predsjednika SAD-a Foto: EPA-EFE
Senator iz Vermonta Bernie Sanders, čija je buntovnička predsjednička kampanja iz 2016. godine preoblikovala politiku Demokratske stranke, objavio je u utorak da će ući u utrku za predsjednika na izborima 2020. godine.
"Naša kampanja nije samo u tome da porazimo Donalda Trumpa. Naša kampanja je na transformiranju naše zemlje i stvaranju vlade zasnovane na principima ekonomske, društvene, rasne i ekološke pravde", opisao je 77-godišnji političar svoju politiku u e-mailu upućenom pristalicama.

Entuzijastični progresivac koji je zagovornik niza prijedloga u obimu od medicinske zaštite za sve do besplatne školarine za koledže, zapanjio je demokratski establišment u 2016. svojim svježim idejama i odlučnim suprotstavljanjem Hillary Clinton. Iako je ona na kraju postala kandidat Demokratske stranke, njegova kampanja pomogla je u postavljanju temelja za blago kretanje ulijevo politike Demokratske stranke u Trumpovoj eri.

Sanders se sada suočava s pitanjem kako se može ubaciti u nakrcanu arenu predsjedničkih kandidata Demokratske stranke koji bi mogli prigrliti mnoge od njegovih političkih ideja. To je znatno drugačija situacija od 2016. godine kada je Clinton bila jedina suparnica progresivnom političaru.

Ipak, ne dovodi se u pitanje da će Sanders biti kredibilan takmičar za demokratsku nominaciju. On je osvojio više od 13 miliona glasova u 2016. i pobijedio je na desecima unutarstranačkih izbora. Pokrenuo je svoju predsjedničku kampanju organizacijom na nivou kompletne zemlje i s dokazano malim novčanim sredstvima.

"Mi ćemo pobijediti", izjavio je Sanders za CBS.

Kazao je da će pokrenuti "ono što smatra pokretom bez presedana u modernoj američkoj historiji, narodni pokret koji će položiti temelje za transformiranje ekonomskog i političkog života ove zemlje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: