|

Bernard-Henri Levy: Napadači u Parizu nisu dobro shvatili Kur'an

Bernard-Henri Levy: Napadači u Parizu nisu dobro shvatili Kur'an
59
A
Anadolija
10.1.2015. u 14:07
0
komentara
59

dijeljenja
Bernard-Henri Levy: Napadači u Parizu nisu dobro shvatili Kur'an Foto: Arhiv/Klix.ba
Francuski filozof Bernard-Henri Levy je u autorskom tekstu u američkom listu "The Wall Street Journal" napisao kako građani Francuske ne smiju dozvoliti da jedna grupica ekstremista našteti nacionalnom jedinstvu u Francuskoj.
"Najvažnije od svega, a sada je i pravi trenutak, sad ili nikad, za mirnu reakciju svih pobornika demokratije da pogledaju u lice zla, bez padanja u katastrofalno vanredno stanje", objasnio je Levy.

Naglasio je kako francuski građani ne bi smjeli reagovati na terorističke napade izljevom straha i stvaranjem haosa ili da se pak naoružavaju.

Podsjetio je da su građani svih vjerskih i političkih zajednica izišli na ulice Francuske nakon posljednjih terorističkih napada, ujedinjeni u osudi nasilja i ubijanja nevinih civila.

"Nacionalno jedinstvo je znak da su Francuzi shvatili da ubice u redakciji 'Charlie Hebdo' nisu istinski muslimani, nego samo mala grupa muslimana koji su pomiješali Kur'an sa smrtnom presudom", istakao je francuski filozof.

Na kraju je naglasio kako je vrlo bitno da, kao što su to i ranije činili, muslimani nastave izjavljivati kako takvi napadi nisu počinjeni "u njihovo ime".

Francuski specijalci ubili su jučer braću Saida i Cherifa Kouachija, koji su u štampariji na sjeveru Francuske u mjestu Dammartin-en-Goele držali taoca koji je oslobođen. Said i Cherif Kouachi bili su u bijegu pred policijom kao osumnjičeni za napad na redakciju "Charlie Hebdoa" u srijedu kada je ubijeno 12 osoba. Također, Amedy Coulibaly koji je osumnjičen da je usmrtio policajku, a jučer kidnapovao i u supermarketu držao šest osoba ubijen je u operaciji francuskih policajaca. U operaciji su ranjena dva policajca.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.