Svijet
30

Aktivirane "uspavane" terorističke ćelije, francuski policajci moraju nositi oružje u svakom trenutku

Piše: D. B.
Francuska policija (Foto: EPA)
Francuska policija (Foto: EPA)
Francuske vlasti su izdale naredbu policijskim snagama da u svakom trenutku nose oružje, jer su prema njihovim saznanjima u protekla 24 sata aktivirane "uspavane" terorističke ćelije u ovoj zemlji, javlja CNN.

Francuskim policajcima je naređeno da izbrišu svoje profile na društvenim mrežama i uklone sve tragove, kao i da u svakom trenutku nose oružje. Kao razlog je navedeno to što su se, prema tvrdnjama francuskih vlasti, u posljednja 24 sata u zemlji aktivirale "uspavane" terorističke ćelije. Te informacije je za CNN otkrio neimenovani policijski izvor koji je prisustvovao današnjem sastanku.

Podsjetimo, braća Said i Cherif Kouachi su u srijedu napravili masakr u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo. Ubili su 10 članova redakcije i dva policajca. Potom je uslijedila potjera za njima, a sigurnosne snage su ih pronašle u petak, kada su ih opkolile u štampariji. U petak navečer su ubijeni u razmjeni vatre s policijom.

U međuvremenu je terorista Amedy Coulibaly u četvrtak ujutro ubio policajku, a u petak je zarobio više osoba u jevrejskom supermarketu u Parizu. Policija je upala u supermarket te ubila Amedyja. Nažalost, terorista je prije toga ubio četiri taoca. Njegova djevojka Hayat Boumeddiene se traži zbog povezanosti s terorističkim napadom. Vjeruje se da je napustila Francusku i otputovala u Tursku, a njeno konačno odredište je Sirija.