Svijet
15

Bernard-Henri Levy: Malo je potrebno da Debaljcevo zvuči kao Sarajevo

Klix.ba
Bernard-Henri Lévy (Foto: EPA)
Bernard-Henri Lévy (Foto: EPA)
U tekstu koji je objavio Huffington Post Bernard-Henri Levy piše o situaciji u Ukrajini, upoređujući je sa agresijom na BiH.

"Prošla je godina od revolucije u Ukrajini, od kada je svrgnut tiranski režim Viktora Janukoviča", piše Bernard-Henri Levy za Huffington Post.

Levy navodi da ga je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao u Kijev kako bi u tamošnjem pozorištu postavio svoju predstavu 'Hotel Evropa', te da su prijemu prisustvovali ukrajinski intelektualci i borci.

"Proveo sam dane i noći prepravljajući scenarij kako bih prilagodio dešavanja trenutnoj situaciji u Ukrajini. Radnja ostaje ista. To je priča o piscu koji ima dva sata da pripremi važan govor o budućnosti Evrope i koji to, iz nekog misterioznog razloga, ne može učiniti. Mjesto događaja je još uvijek namučena Bosna za koju sam se strastveno borio i u koju se glavni lik vratio, kao mušketiri, 20 godina poslije", piše Levy.

Ovaj intelektualac dalje navodi da je malo potrebno, jedan redak, a ponekad ništa više do riječ, da Debaljcevo zvuči kao Sarajevo.

"Osvrt, manja prilagodba, jedna fraza - sve je to dovoljno da sporazum iz Minska koji su nedavno potpisali Ukrajina i Rusija liči na Dejton", piše Levy.

On dalje navodi da se u njegovom djelu lako može prepoznati i sličnost između Alije Izetbegovića i Petra Porošenka.