25.000 slika u kolekciji
18

Berlusconijeve "bezvrijedne" umjetnine predstavljaju veliki teret njegovim nasljednicima

B. R.
Silvio Berlusconi, bivši premijer Italije (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi, bivši premijer Italije (Foto: EPA-EFE)
Jedan od vodećih italijanskih umjetničkih kritičara Vittorio Sgarbi ismijao je veliku kolekciju umjetnina bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija.

Tvrdi da je većina od 25.000 slika lošeg kvaliteta, male ili nikakve vrijednosti. Berlusconi, koji je preminuo u junu ove godine, kupio je mnogo slika i skulptura preko televizijskih aukcija. Upravljanje ovom kolekcijom predstavlja problem za njegove potomke.

Kolekcija se nalazi u skladištu od 3.200 kvadratnih metara u blizini njegove vile kod Milana. Kako piše list La Repubblica, između ostalih, u toj kolekciji su živopisne slike golih žena, pejzaži Pariza, Napulja i Venecije.

Kolekcija nije impresionirala Sgarbija koji je za jedan časopis kazao da bi ljudi koji malo znaju o umjetnosti mogli uživati u posjeti muzeju u kojem se nalaze takva djela. Tvrdi da je tek šest ili sedam od 25.000 slika koje imaju nekakvu umjetničku vrijednost. Procijenjena vrijednost Berlusconijeve kolekcije iznosi 20 miliona eura, što je u prosjeku 800 eura po slici. Njegovo ukupno bogatstvo je uoči smrti iznosilo šest milijardi eura.

Međutim, nije da su nedostajale slike višeg kvaliteta. Berlusconijevu glavnu rezidenciju su ukrašavala djela renesansnog slikara Titiana i velikog nizozemskog slikara Rembrandta. Cesare Lampronti, trgovac umjetninama s adresom u Londonu koji je 30 godina održavao bliske veze se Berlusconijem, izjavio je za BBC da je Berlusconi bio impulsivan kupac.

"Volio je da kupuje portrete žena, koje je poklanjao prijateljima. Kada je bio mlađi, kupovao je od trgovaca, ali je kasnije kupovao na televizijskim aukcijama. Znao je da je ono što kupuje bezvrijedno", rekao je Lampronti.

Berlusconijevim nasljednicima je spomenuta kolekcija veliki teret. Za funkcionisanje skladišta u kojem je kolekcija godišnje moraju potrošiti 800.000 eura, piše La Repubblica. Crvi su već uništili dio kolekcije. U pojedinim slučajevima, troškovi istrebljenja štetočina u skladištu premašuju vrijednost slika.