|

Berlusconijeva ministrica Carfagna najavila ostavku

Berlusconijeva ministrica Carfagna najavila ostavku
0
F
FENA
21.11.2010. u 18:05
2
komentara
0

dijeljenja
Berlusconijeva ministrica Carfagna najavila ostavku Mara Carfagna (Foto: AP)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi pod novim je pritiskom, nakon što je ministrica za ravnopravnost spolova u njegovom kabinetu Mara Carfagna za nedjeljno izdanje napuljskog lista Il Mattino izjavila kako najavljuje ostavku na dosadašnju dužnost.
Objasnila je kako napušta vladu zbog svoga nedovoljnog utjecaja na dugotrajan problem s odlagalištima otpada u Napulju i planova o izgradnji spalionice u njezinom rodnom gradu Salernu.

I drugi problemi "pritišću" 74-godišnjeg Berlusconija, poput niza seksualnih skandala, kao i nedavna odluka njegova bivšeg saveznika Gianfranca Finija da istupi iz vlade.

Glasanje o povjerenju talijanskoj vladi trebalo bi se održati 14. decembra. Poraz u Senatu, ali i u Zastupničkom domu, premijera bi Berlusconija, koji je do sada "odradio" tri mandata, mogao prisiliti da podnese ostavku na dužnost.

Fini je prekinuo odnose s Berlusconijem krajem jula, napustivši Narod slobode, stranku koju su zajedno osnovali godinu dana ranije, kako bi osnovao vlastitu stranku.

Razlaz je doveo Berlusconija u situaciju da nema sigurnu parlamentarnu većinu nakon što je Fini sa sobom poveo i 40 zastupnika u donjem domu i senatora.

Promatrači smatraju da će izglasavanje povjerenja vladi Berlusconi teško preživjeti s obzirom na to da njegova stranka Narod slobode i Sjeverna liga Umberta Bossija više nemaju potrebnu većinu u parlamentu.

Finijev pokret Budućnost i sloboda neće podupirati Berlusconijevu vladu. Fini je bio jedan od osnivača Berlusconijeve stranke, ali nakon što je među njima došlo do razilaženja u mišljenjima, on se odmetnuo od kontroverznog premijera, prenijela je Hina.

"Na suradnju s Berlusconijem pristat ćemo samo ukoliko on pristane na naše uvjete", rekao je Fini na političkom skupu svoje stranke održanom početkom mjeseca, a uvjeti su, među ostalim, poticaji za zapošljavanje i program oporavka gospodarstva na jugu Italije.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...