Prvo javno obraćanje
30

Berlusconi se javio iz bolnice: Tu sam za vas, nosim košulju i sako prvi put u mjesec dana

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi dao je svoju prvu javnu izjavu otkako je prije mjesec dana hospitalizovan, poslavši video obraćanje iz milanske bolnice svojoj političkoj stranci Forza Italia.

"Evo me, tu sam za vas, nosim košulju i sako prvi put u mjesec dana", rekao je 86-godišnji političar, u unaprijed snimljenom obraćanju na konvenciji njegove desničarske stranke Forza Italia.

Sjedeći za stolom sa transparentom stranke i italijanskom zastavom iza sebe, zahvalio je članovima na podršci koja mu je, kako kaže, više od svega pomogla da preboli veoma opasnu upalu pluća.

Berlusconi je 5. aprila primljen u milansku bolnicu San Raffaele zbog infekcije pluća, nakon čega su ljekari prvi put otkrili da ima leukemiju.

Prvu sedmicu i po proveo je na intenzivnoj njezi, prije nego što je prebačen na normalno odjeljenje. Nadao se da će biti otpušten na vrijeme za dvodnevnu partijsku konvenciju koja je počela u petak u Milanu, rekao je izvor iz stranke ranije ove sedmice. Ali na kraju je u petak u njegovu bolničku sobu dovedena ekipa kamermana da snimi njegov govor, javljaju mediji.

Berlusconijevi ljekari su u srijedu potvrdili da je njegovo stanje "stabilno", ali nisu spomenuli kada bi mogao napustiti bolnicu.

Forza Italia je mlađi partner u koalicionoj vladi premijera Giorgia Melonia, a Berlusconi, osnivač stranke, ostaje njen predsjednik. Iako je u Senatu, Berlusconi se rijetko viđa u javnosti.

Forza Italia je izgubila veliki dio svoje podrške od svog vrhunca, kada je Berlusconi bio premijer tri puta između 1994. i 2011. godine.