Posebne mjere
22

Berlin uvodi rekordno prisustvo policije za novogodišnju noć: Strah za sigurnost i zbog rata u Gazi

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Za doček 2023. godine u Njemačkoj, pijani građani su ispaljivali vatromet na policiju i prolaznike, zbog čega se u strahu od ponavljanja haosa, ali i napetosti zbog rata u Gazi, uvodi rekordno prisustvo policije u Berlinu.

Berlin se u nedjelju sprema za svoju najveću policijsku operaciju u posljednjih nekoliko decenija, jer raste strah od ponavljanja nereda širokih razmjera.

Na ulicama glavnog grada Njemačke bit će raspoređeno dvostruko više policajaca nego u noći 31. decembra prošle godine kada su se vodile borbe između policije i mladih koji su ih napali petardama i raketama.

To nasilje je označeno kao ključni faktor u šokantnoj pobjedi konzervativaca na općinskim izborima u februaru koji su doveli do kraja 22 godine vladavine socijaldemokrata lijevog centra (SPD), stranke kancelara Olafa Scholza, prenosi Financial Times.

"Ovo je najveći doček Nove godine koji smo vidjeli u posljednjih nekoliko decenija", rekla je Barbara Slowik, šefica berlinske policije.

Ipak, mnogi zvaničnici strahuju da je potencijal za nasilje značajno porastao u posljednjih nekoliko mjeseci zbog rata u Gazi. Berlin je od tada doživio val propalestinskih demonstracija, često u područjima koja su bila žarište nasilja u prošlogodišnjoj noći.

"Svjesni smo činjenice da je sigurnosna situacija u našem gradu napetija od 7. oktobra nego što je bila ranije", rekao je Kai Wegner, gradonačelnik Berlina.

Prošlogodišnja proslava u glavnom gradu brzo je prerasla u nasilje podstaknuto alkoholom, kada su grupe mladića palile automobile i autobuse, ispaljivali vatromet direktno na policajce i vatrogasna vozila, te su upali u zasjedu i napali hitne službe.