Svijet
0

Berlin tvrdi da američko špijuniranje u Njemačkoj nije masovno

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Vlada kancelarke Angele Merkel saopćila je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države ne špijuniraju Nijemce, budući da ova tema već sedmicama izaziva žestoke rasprave s opozicijom kako se približavaju izbori.

"Američka agencija NSA i britanske obavještajne službe pismeno su potvrdili da poštuju pravo i zakon u Njemačkoj", izjavio je novinarima šef kancelarskog ureda Ronald Pofalla, zvaničnik Obavještajnih službi, nakon što ga je saslušala ad hoc parlamentarna komisija.

Pofalla je dodao da su Sjedinjene Američke Države predložile Njemačkoj sporazum koji bi isključio svako špijuniranje između dvije zemlje. Pregovori treba da počnu u augustu, precizirao je on.

Šest sedmica prije općih izbora, Poffalu je saslušala parlamentarna komisija od 11 poslanika, članova različitih stranaka zastupljenih u Bundestagu (donji dom), zadužena za kontrolu obavještajnih službi.

Devet sedmica nakon optužbi o američkom špijuniranju u svijetu koje je iznio bivši savjetnik agencije NSA Edward Snowden, a nakon toga našao azil u Rusiji, u Njemačkoj se još sumnja u to kakva saznanja ima vlada i u obim špijuniranja.

Predsjednik parlamentarne komisije koji je saslušavao Poffalu, Thomas Oppermann, član socijaldemokratske opozicije (SDP), ocijenio je da nakon pet sati saslušavanja još ništa nije rasvijetljeno.

"Još ne znamo u kojoj mjeri u okviru američkog programa nadziranja PRISM Sjedinjene Američke Države špijuniraju Nijemce", kazao je Oppermann te dodao da iz tog razloga traže od kancelarke da od SAD-a zahtijeva transparentnost koju je Obama obećao.

Na pitanje da li će komisija saslušati i Angelu Merkel, on je rekao da ne isključuje dolazak "značajnih zvanica".

Komisija bi trebalo da se sastane 19. augusta.