Svijet
0

Berlin: Posljedice po odnose Srbija-EU ako se ponovi nasilje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka je u petak upozorila Srbiju na "neizbježne posljedice" koje bi imala u odnosima s Evropskom unijom ako se ponove napadi demonstranata na neke ambasade, posebno na njemačku ambasadu u Beogradu.

Zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Thomas Steg ocijenio je, na redovnom brifingu, da bi "ponavljanje" događaja, poput onih od četvrtka navečer, "imalo neizbježne posljedice na odnose između Evropske unije i Srbije".

On je također pozvao srbijanske vlasti da se suzdrže "teških izjava" te podsjetio da je srbijanska policija dužna da osigura sigurnost ambasada u glavnom gradu Srbije.

Srbijanski otpravnik poslova je pozvan u petak u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu, dok se ambasador, koji je pozvan na konsultacije, vratio u Beograd.

Prema glasnogovorniku, njemačka ambasada je oštećena, štete su samo posljedica, dok je jedan čuvar njemačkog siguranja lakše povrijeđen u napadu grupe demonstranata, koji su se okomili na razne ambasade zapadnih zemalja, nakon demonstracija u Beogradu protiv nezavisnosti Kosova.