Svijet
0

Berlin podržava želju Dalaj Lame da Tibet dobije kulturnu i vjersku autonomiju

FENA
Njemačka podržava zahtjev Dalaj Lame da Tibet dobije vjersku i kulturnu autonomiju, izjavio je u petak jedan glasnogovornik Angele Merkel, dva dana prije susreta kancelarke s budističkim dostojanstvenikom koji Peking živo osuđuje.

"Mi smatramo da ova privatna razmjena mišljenja neće ugroziti naše dobre njemačko-kineske odnose" koji će nastaviti da se "pozitivno razvijaju u budućnosti", kazao je glasnogovornik vlade Thomas Steg na konferenciji za štampu u Berlinu.

"Dalaj Lama ne zahtijeva nezavisnost nego vjersku i kulturnu autonomiju. Vlada podržava njegove zahtjeve", kazao je Steg.

Steg je podsjetio da se kancelarka redovno susretala s vjerskim predstavnicima, kao i tokom putovanja po Kini i Egiptu.

Kina je u petak pozvala njemačkog ambasadora u Pekingu da mu iskaže svoje nezadovoljstvo što će njemačka kancelarka primiti duhovnog vođu Tibetanaca.

U razgovoru za njemački dveni list Sueddeutsche Zeitung koji izlazi u subotu, Dalaj Lama je zamjerio Pekingu što se miješa u njemačke unutarnje poslove i nazvao takvo ponašanje "arogancijom vlasti".

Dala Lama, koji živi u egzilu u Indiji, dobio je Nobelovu nagradu za mir 1989. godine za svoju nenasilnu akciju protiv kineske okupacije Tibeta.