|

Beograd: Del Ponte tvrdi da je Mladić u Srbiji

Beograd: Del Ponte tvrdi da je Mladić u Srbiji
0
F
FENA
26.10.2007. u 19:21
0
komentara
0

dijeljenja
Beograd: Del Ponte tvrdi da je Mladić u Srbiji
Haški optuženik Ratko Mladić je u Srbiji, ponovila je u petak svoju tvrdnju glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, na kraju dvodnevnog posjeta Beogradu, javlja Hina.
"Znam da je Ratko Mladić u Srbiji. Tražim da mi ga izruče", kazala je Carla del Ponte obraćajući se sudionicima seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Beogradu. Ona je također rekla da ne zna gdje je Radovan Karadžić, ali zna da je "negdje u regiji", te naglasila da "sljedećih nekoliko tjedana" očekuje konkretne rezultate u suradnji Srbije s Haškim sudom.

Glavna haška tužiteljica je izjavila da se za dvodnevnog boravka u Beogradu uvjerila u političku volju vlasti u Srbiji da se preostali haški bjegunci - Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin - uhite i predaju Haškom sudu, ali da politička volja nije dovoljna.

"Kad bi uz tu političku volju slijedile i druge konkretne mjere, onda bih Europskoj uniji mogla iznijeti ocjenu o napretku Srbije u suradnji s Haškim sudom", kazala je glavna haška tužiteljica, dodajući da je "pritisak Europske unije jedino što joj preostaje", jer se mandat Haškog suda bez Ratka Mladića ne može okončati.

Upravo zbog ograničenog mandata Haškog suda, kazala je ona, ratnim zločincima trebaju suditi nacionalni sudovi u zemljama bivše Jugoslavije, te one radi suočavanja sa zločinima, pomirbe i stabilizacije regije trebaju intenzivirati suradnju i prilagoditi svoje zakone, uključujući i ukidanje odredbi o neizručenju vlastitih državljana.

Tvrdnje da je Ratko Mladić u Srbiji opovrgava Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom koji je novinarima kazao da su te tvrdnje "metoda pritiska, a ne rezultat informacija".

"Nakon što je Srbija dosad predala Haškom sve osim ove trojice optuženika, nema razloga da joj se ne vjeruje da bi i njih izručila tom sudu", kazao je Ljajić.

Carla del Ponte se u četvrtak i petak u Beogradu sastala sa srbijanskim državnim vrhom, predstavnicima pravosuđa i službi sigurnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.