Svijet
151

Benjamin Netanyahu: Svijet će se znatno izmijeniti u naredne četiri godine

Anadolija
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će svijet pretrpjeti enormne izmjene u naredne četiri godine, a da će samo istinski jake sile spašene izaći iz tog procesa.

Šef izraelske vlade Netanyahu je s ministrom odbrane Mosheom Yalonom i drugim vojnim zvaničnicima zemlje prisustvovao ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika Generalštaba oružanih snaga Izraela.

Netanyahu je tom prilikom kazao da su libanski Hezbollah i Hamas iz Gaze prijetnje Izraelu, čija vojska je sada otvorila i novi front pred neprijateljem na Golanskoj visoravni.

Gadi Eisenkot od danas je novi načelnik Generalštaba izraelske vojske, a na toj funkciji je zamijenio Bennyja Gantza.

"Ovu odgovornu funkciju preuzimam u teškom periodu za Bliski istok. Tokom mog mandata vojska će uvijek biti spremna da zaštiti svoj narod", poručio je Eisenkot.

Izraelski ministar odbrane Yalon je istakao da urušavanje palestinske vlasti nije u interesu Izraela, već da Izrael želi da Palestina ima jake i stabilne autoritete spremne na saradnju i preuzimanje odgovornosti.

"Najveći neprijatelji Izraela su Iran, Hezbollah, Hamas, Muslimansko bratstvo i globalne terorističke organizacije", zaključio je Yalon.