Druge u sedam dana
35

Belgiju i danas pogodile poplave, bujica nosila automobile

B. R.
Grad Dinant nakon poplava
Grad Dinant nakon poplava
Belgiju su u posljednjih sedam dana drugi put pogodile razorne poplave. Ovaj put su najviše stradale provincije Namura i Walloon Brabant, sjeveroistočno od Brisela.
U navedenom dijelu zemlje padala je obilna i intenzivna kiša praćena snažnom olujom. Bujica je nosila automobile i druge predmete koji su bili na ulicama.

Zamjenik gradonačelnika Dinanta, grada u provinciji Wallon Brabant, Robert Closset je ukazao da niko nije povrijeđen i da niko nije stradao. Ocijenio je da su današnje poplave bile gore od onih od prošle sedmice. Kako je kazao, cijeli život živi ovdje i nikada nešto takvo nije vidio.

Nadležni su saopćili da se danas rijeke nisu izlile u provinciji Liege koja je prošle sedmice bila pogođena katastrofalnim poplavama. Smatraju da nema potrebe da stanovništvo u ovom dijelu Belgije bude evakuisano.

Tokom prošlosedmičnih poplava u zapadnoj Evropi poginulo je više od 210 ljudi, a najviše su stradale Belgija i Njemačka. Pretpostavlja se da će obnova koštati nekoliko milijardi eura.

Većina naučnika je saglasna da je ovo posljedica klimatskih promjena te da će ovakvi ekstremi postati sve češći. Za njih to znači da će se države morati prilagođavati klimatskim promjenama. Između ostalog, to će podrazumijevati preispitivanje procjene rizika od poplava i poboljšanje sistema upozorenja na poplave, piše Sky News.