Nakon pogibije 28 osoba
0

Belgijski premijer Di Rupo: Tragičan dan za cijelu zemlju

FENA
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Belgijski premijer Elio Di Rupo izjavio je u srijedu da je danas "tragičan dan za cijelu zemlju" zbog pogibije 28 osoba, među kojima 22 djece, u autobuskoj nesreći u Švicarskoj.

Autobus u kojem su bili belgijski turisti udario je u zid tunela u Švicarskoj pri čemu je poginulo 28 osoba od kojih 22 djece, saopćila je u srijedu policija.

Autobus u kojem je bilo 52 osobe iz flamanskog područja Belgije imao je nesreću u noći na srijedu u kantonu Wallis koji graniči s Italijom. Nesreća se dogodila sinoć oko 21 sat pored švicarskog grada Sierre. Do nesreće je došlo dok se autobus vraćao u Belgiju sa zimskog odmora iz skijaškog kampa.

U nesreći je povrijeđeno 24-ero djece koja su helikopterima prebačena u bolnice u Lousanneu, Bernu i drugim švicarskim gradovima.

"Riječ je o tragediji koja će potresti cijelu Belgiju", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders za radio Europe 1.

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu saopćilo je da se radi o djeci u dobi oko 12 godina, a autobus koji je udario u tunel, jedan je od tri koje je unajmilo jedno hrišćanko udruženje, prenosi AFP.

Oko te stravične nesreće švicarske vlasti pokrenule su i službenu istragu, a BBC prenosi kako se na mjestu nesreće u jednom trenutku našlo oko 300-tinjak spasilaca.

Predsjednik vlade kantona Valais Jacques Melly izrazio je žaljenje i saučešće porodicama žrtvama i uputio zahvalu spasiocima koji su radili "u vrlo teškim uslovima.

Djeca su provela sedmicu na skijanju u Val d'Anniviersu u švicarskim Alpima. Oni su bili učenici osnovne škole Steske u Lommelu, u blizini holandske granice, i iz škole St. Lambertus u Heverleeu, u blizini Leuvena, javili su belgijski mediji.

Belgijski ministar saobraćaja Melchior Wathelet izjavio je da je kompanija, vlasnik autobusa, Toptours, "uživala veliki ugled".

"Vozači su stigli noć ranije i odmarali su se tokom dana prije odlaska na put. Izgleda da je zakon o saobraćaju bio poštovan u ovom slučaju", izjavio je on.

U Bruxellesu je belgijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je većina djece bila u dobi od oko 12 godina, i da je autobus bio jedan od tri koje je unajmilo jedno hrišćansko udruženje. Ostala dva sigurno se vratila u Belgiju.