SAD
0

Belgijanac osuđen na 23 mjeseca zatvora zbog krijumčarenja motora borbenih aviona

FENA
Belgijanac Jacques Monsieur osuđen je u četvrtak na 23 mjeseca zatvora pošto se izjasnio krivim u slučaju krijumčarenja motora borbenih aviona u Iran, javljaju svjetski mediji.

Federalni sudija u saveznoj državi Alabama izrekao je blažu kaznu Monsieuru (57), protiv koga su povučene ozbiljnije tačke optužnice, a tužilaštvo je navelo da je Belgijanac, koji živi u Francuskoj, pomagao zvaničnicima tokom istrage, prenio je AP.

U kaznu koja je izrečena Monsieuru uračunato je 13 mjeseci koje je već proveo u zatvoru, tako da mu preostaje da odsluži još 10 mjeseci zatvora nakon čega će mu biti zabranjen ulazak u SAD.

Monsieur je osuđen zbog pokušaja da prokrijumčari motore za zastarjele lovce "F-5", koji su Iranu prodati prije Islamske revolucije 1979. godine i prekidanja diplomatskih odnosa Teherana i Washingtona.

On je prvobitno, po optužnici podignutoj 27. augusta 2009. godine, u šest tačaka optužen za krijumčarenje, zavjeru, pranje novca, kao i za kršenje zakona o kontroli izvoza oružja i embarga prema Iranu.

Uhapšen je krajem augusta prošle godine na aerodromu u New Yorku.