Belgija
0

Ilegalno izvezen nuklearni materijal u Iran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Belgijsko pravosuđe ispituje dvije tvrtke osumnjičene da su ilegalno u Iran izvezle nuklearni materijal koji se može upotrijebiti u vojne svrhe.

Tužbu je 2008. uložila uprava ministarstva energetike, objasnila je glasnogovornica ministra zaduženog za to pitanje Paula Magnettea. Ona je rekla da se tužba odnosi na izvoz praha cirkonija, metala koji se koristi u izradi goriva za nuklearne centrale, civilne ili vojne.

Belgijska tvrtka nije tražila dozvolu od ministarstva koje je daje ili odbija nakon stajališta specijalne komisije te zemlje o neširenju nuklearnog oružja (CANPAN), rekla je glasnogovornica.

Druga tužba se odnosi na izvoz osiromašenog urana koji se uglavnom upotrebljava u izradi oružja za jačanje kapaciteta proboja oklopnih vozila.

Glasnogovornica je precizirala da za izvoz osiromašenog urana u Belgiji nije potrebna dozvola, ali tvrtke koje ga žele nabaviti moraju informirati CANPAN-a o svom planu, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Nije se preciziralo o kojim se tvrtkama radi, radi neometanja istrage, objasnila je glasnogovornica Marie-Isabelle Gomez, prenijela je Hina.

Flamanske i frankofone ekološke stranke, koje su u opoziciji, tražile su da se ministri energetike, pravosuđa i vanjskih poslova i predstavnici povjerenstva Federalne agencije za nuklearnu kontrolu o tom problemu očituju pred parlamentom.