Svijet
0

Belgija želi zaustaviti masovne dolaske imigranata s Balkana

FENA
Melchior Wathelet
Melchior Wathelet
Belgija se suočava s novim "masovnim prilivom" izbjeglica s Balkana, fenomenom koji će državni tajnik za imigraciju pokušati da zaustavi odlaskom u Srbiju i Makedoniju do četvrtka.

"Može se konstatirati da je otprije nekoliko mjeseci došlo do masovnog priliva zahtjeva za azil od stanovnika balkanskih zemalja. U periodu juli-septembar 2010. godine, registrarana su 423 predmeta za Kosovo (736 osoba), 156 predmeta za Srbiju (387 osoba), 129 predmeta za Makedoniju (210) osoba", objašnjava u saopćenju državni tajnik za imigraciju Melchior Wathelet.

"Pošto se fenomen nastavio i u oktobru, može se očekivati da ćemo se približiti brojci od 2.000 zahtjeva za četiri mjeseca", navodi se u saopćenju.

Početkom godine, kada je 700 Makedonaca i Srba, uglavnom iz romskih i albanskih manjina, predalo svoje zahtjeve, premijer Yves Leterme i Melchior Wathelet su došli na Balkan da objasne kako je Belgija "prosperitetna zemlja, ali nije Eldorado".

Nakon ove posjete, opao je broj zahtjeva za azil iz ovih zemalja, ali se onda situacija promijenila.

"Iako se svaki predmet razmatra individualno, nikada nije odobren azil u Belgiji iz ekonomskih razloga", kazao je Wathelet.

U flamanskom dnevnom listu De Standaard koji je izašao u srijedu, on osuđuje "mreže" koje ove ljude navode na vjerovanje da će "dobiti novac u Belgiji".

"Ne može se dopustiti ljudima da preduzmu put na osnovu loše informacije, opasan put koji se često završi povratkom", naglasio je belgijski državni tajnik.

Poslije Srbije, Wathelet će u četvrtak otići u Makedoniju. On isto tako razmišlja o odlasku na Kosovo, saopćile su njegove službe.

"Osim Belgije, s ovim fenomenom se suočava Belgija, Njemačka, Švedska i Norveška", kazao je Wathelet, prenosi AFP.