{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija razmatra pravo na eutanaziju za djecu

F
31.10.2013. u 21:08
0
39
Belgija razmatra pravo na eutanaziju za djecu
0
Belgija razmatra pravo na eutanaziju za djecu
Foto: Ilustracija
U Belgiji, gdje je eutanazija sada zakonita za osobe starije od 18 godina, vlada razmatra proširiti to pravo i na djecu - nešto što nijedna zemlja do sada učinila. Isti prijedlog odnosit će se i na starce u ranoj fazi demencije, prenosi AP.
Lobističke grupe tvrde da je eutanazija za djecu, uz pristanak roditelja, neophodna kako bi se porodicama omogućila i ta opcija u očajnički teškim situacijama. Protivnici predloga postavljaju, međutim, pitanje mogu li djeca razumno odlučivati o vlastitom životu.

Belgija je već pionir u eutanaziji - ona je legalizirala tu praksu za odrasle u 2002. U posljednjoj deceniji, broj registrovanih slučajeva po godini porastao je s 235 dobrovoljnih smrti u 2003. na 1.432 u 2012., posljednjoj godini za koju je bila dostupna statistika. Doktori obično daju pacijentima moćne sedative prije nego što ubrizgaju injekciju s drugim sredstvom koje zaustavlja rad njihovog srca.

Samo je nekolicina zemalja legalizirala eutanaziju ili bilo šta slično njoj. U Holandiji, eutanazija je dozvoljena u određenim okolnostima za djecu stariju od 12 godina uz dopuštenje roditelja. U drugim zemljama Evrope, eutanazija je samo dopuštena u Luksemburgu. Asistirano samoubistvo, u kojem doktori pomažu pacijentu da umre ali ga aktivno ne ubijaju, dopušteno je i u Švicarskoj.

U SAD-u, savezna država Oregon također dopušta asistirano samoubistvo na zahtjev građana starijih od 18 godina koji pate od smrtonosnih bolesti.

U Belgiji su vladajući Socijalisti predložili proširenje prava na eutanaziju. Flamanska stranka Hrišćanskih demokrata protivi se prijedlogu tog zakona i najavila je njegovo osporavanje pred Evropskim sudom za ljudska prava ako bude usvojen. Konačnu odluku mora usvojiti parlament i mogli bi potrajati mjeseci za tako nešto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: