Svijet
0

Belgija: Broj žrtava napada u Liegeu porastao na šest

FENA
Belgijska policija pored tijela napadača (Foto: AFP)
Belgijska policija pored tijela napadača (Foto: AFP)
Broj žrtava napada u Liegeu u četvrtak je povećan na šest, uključujući i ubicu, nakon šo je jedna žena stara 75 godina umrla u bolnici od zadobijenih povreda.

Belgijanac Nordin Amrani (33) u utorak je oko podneva na Trgu Saint Lambert, prepunom ljudi, s krova jedne pekare bacio tri bombe, a zatim otvorio vatru.

U napadu su na mjestu stradala dva dječaka,od 15 i 17 godina, beba stara 17 mjeseci podlegla je povredama koje je zadobila u napadu, a napadač je u svom stanu ubio spremačicu staru 45 godina, prenosi AP.

Amrani je od ranije dobro poznat policiji, osuđivan je za nelegalno posjedovanje oružja i narkotika, kao i za posjedovanje ukradene robe i druga krivična djela.

Napadač je izvršio samoubistvo, pucanjem u glavu. Zvaničnici tvrde da ni u jednom trenutku ni tokom jednog procesa koji je protiv njega vođen nije bilo ni najmanje naznake da je neuravnotežen.

Motivi za napad još nisu poznati, a prema pojedinim izvještajima, Amrani je zapravo pokušao da oslobodi jednog osumnjičenog iz sudnice, koja se nalazi na trgu.