Da se ne zaboravi
10

Belfast nizom događaja odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradsko vijeće Belfasta će sljedeće sedmice razmatrati odluku o održavanju komemoracije na kojoj će grad i njegovi stanovnici odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Komemoracija će biti održana na prijedlog vijećnika Davida Armitagea u sklopu niza događaja kojima Belfast odaje počast žrtvama ovog strašnog zločina.

Portal Belfast Live podsjeća kako su snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 muškaraca i dječaka islamske vjeroispovijesti 11. jula 1995. godine, a raseljeno je više od 20.000 civila. Ističu kako je to bio najgori slučaj etničkog čišćenja koji je Evropa vidjela.

U sklopu komemoracije, 8. jula će biti održana projekcija dokumentarnog filma "Fog of Srebrenica" u kojem govore preživjele žrtve genocida. U Gradskoj vijećnici Belfasta bit će održana komemoracija 10. jula, a 15. jula će biti održana mirna šetnja od vijećnice do Katedrale St. Anne.

Vijećnik Armitage kazao je kako je podnio ovaj prijedlog s ciljem borbe protiv zločina iz mržnje i prisjećanja na genocid kako se historija ne bi ponovila.

"Zaboravite etničko porijeklo i religiju. Oni su ljudi. Očevi, braća i sinovi. Ubijeni su. Mogli su biti poštari, vlasnici prodavnica, kafića... Nekada brojevi skrivaju realnost, a 8.000 je veličina Magherafelta (mali grad u Sjevernoj Irskoj, op.a.). Sada je potrebna hrabrost da se sjećamo genocida, dok Srbi pokušavaju ovo izbrisati iz historije govoreći da su mnogi pokušali pobjeći iz tog područja i poginuli u unakrsnoj vatri. Potrebna je hrabrost da se sjećamo toga i ispričamo njihove priče kako se nasilje više ne bi ponovilo tamo, a oni koji su ga počinili bili privedeni pravdi", rekao je.

Gradsko vijeće Belfasta odlučivat će o ovome na sjednici 4. juna. Organizator niza događaja je Udruženje "Remembering Srebrenica" iz Sjeverne Irske.