Svijet
528

Bejrut: Pronađene dvije tone droge u avionu saudijskog princa

Anadolija
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Libanski zvaničnik izjavio je danas kako su vlasti u Bejrutu osujetile jedan od najvećih pokušaja krijumčarenja droge u zemlji u kojoj je zaplijenjeno dvije tone amfetamina.

Droga je oduzeta na aerodromu prije nego što je trebala biti ukrcana na privatni avion saudijskog princa. Zvaničnici tvrde kako su zbog incidenta privedeni princ te još četiri osobe.

Vjeruje se kako je riječ o Captagonu, odnosno amfetaminu kojeg koriste najviše borci i koji je popularan u zemljama Perzijskog zaljeva.

Captagon ima stimulativna svojstva, ublažava osjećaj bola te umora. Najviše se proizvodi u Libanu i Siriji koja je jedna od glavnih ruta za krijumčarenje droge na Bliskom Istoku.

"Službe sigurnosti aerodroma su uhapsile princa Abdela Mohsena Ibn Walida Ibn Abdelaziza dok je pokušavao s još četiri osobe utovariti u privatni avion za Rijad dvije tone pilula Captagon i određenu količinu kokaina složenog u kutije", rekao je jedan zvaničnik a prenose svjetski mediji.

Ured Ujedinjenih nacija (UN) za borbu protiv droge i kriminala u prošlogodišnjem izvještaju istakao je kako je porasla upotreba amfetamina na Bliskom Istoku, najviše u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji što čini 55 posto od svih zaplijena amfetamina u svijetu.