Svijet
3

Bejrut ponovo zatrpan smećem

Klix.ba
(Foto: EPA)
Planine smeća zakrčile su puteve u glavnom gradu Libana Bejrutu i prijete da nanesu veliku štetu okruženju i zdravlju ljudi.

Kako je za Al Jazeeru kazao ekološki aktivista Bassam Kintar, radi se o kombinaciji tehničkih i birokratskih problema koji su iznjedrili ovu nevolju, ali i o političkom pitanju.

Nakon što su u martu ponovo otvorena dva sporna odlagališta otpada, građanima je obećana gradnja novih kapaciteta za recikliranje i odlaganje otpada. Ipak, obećanja nisu ispunjena i samo šest mjeseci nakon rješavanja prethodne krize sa smećem, Liban je zapao u novu.

Filip el-Hazen iz Bejruta radi u blizini planine smeća, za koju kaže da raste iz dana u dan. Ne može vjerovati da se situacija tako brzo vratila na staro.

"Odvratno je. Ovo je loše po naše i zdravlje naše djece. Želimo ostati ovdje. Ne želimo napustiti grad zbog smeća", rekao je Khazen za Al Jazeetru.

Prošle godine održane su demonstracije zbog neuspjeha Vlade da riješi problem. Protesti su u jednom trenutku doveli do nasilnih sukoba s policijom.

Smeće je ponovo na ulicama, a političari, čini se, i dalje nemaju plan kako riješiti problem.