BiH
59

U ponedjeljak ujutro nova blokada odvoza smeća na gradsku deponiju u Sarajevu

Piše: A. P.
Prvi protest pred deponijom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvi protest pred deponijom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa građana iz sarajevskih naselja Zabrđe, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Boljakov Potok, Buća Potok i Dolac najavila je da će drugi put blokirati odvoz smeća na gradsku deponiju Smiljevići.

Nakon što su 2. oktobra izašli na ulicu ispred ulaza u ovu deponiju i protestujući ukazali na probleme koje im ona pravi, novo protestno okupljanje zakazali su za ponedjeljak, 7. novembar u šest sati ujutro.

"Ovom obustavom odvoza smeća građani nabrojanih naselja iskazat će svoje nezadovoljstvo upravljanjem deponijom i načinom odlaganja otpada. Posljedice koje uzrokuje deponija Smiljevići su mnogostruke. Reflektuju se na vodu, vazduh, tlo, floru, faunu i na zdravlje svih nas", poručuje grupa građana dodavši da od 2011. godine nikakav novac nije uložen u ovu deponiju.

"Mi ne želimo zarazu i ekološku katastrofu i ne želimo više čekati. Obustava odvoza smeća trajat će do ispunjenja naših zahtjeva", obećali su.

Podsjetimo, protekle srijede grupa od oko 100 građana, starih i mladih, privremeno je blokirala ulaze kamionima u deponiju i nosili su transparent na kojem je pisalo "Ekološka bomba pred našim vratima".

Iz Kantona Sarajevo su ranije poručili kako je novac za sanaciju davno osiguran, ali da realizaciju projekta sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer radovi ne mogu početi bez njihove zvanične potvrde da je završena istraga o mogućim ratnim zločinima na tom području.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao da je od suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića dobio usmenu potvrdu da je istraga na toj lokaciji završena, ali da nikakav zvanični dokument ta institucija nije uputila KS-u, kako bi se moglo početi s realizacijom sanacije deponije.

Nakon ovih izjava načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić poručio je da Uprava KJKP Rad Sarajevo već nekoliko godina time obmanjuje javnost i Vladu Kantona Sarajevo.

"Zagađenje zraka i neugodni mirisi koje širi deponija nemaju veze sa lokacijom na kojom su vršena iskopavanja. Zagađenje prouzrokuje prije svega odlaganje otpada u zadnjih nekoliko godina (moguće još od 2011. godine) bez primjene ijednog elementa sanitarnog odlaganja otpada. Nekoliko puta sam bio na deponiji i razgovarao sa ljudima koji direktno rade na ovim poslovima i uvijek su mi ponavljali da je problem što se već duži vremenski period nije ništa ulagalo u formiranje novih ploha za sanitarno odlaganje otpada, pa su u tom vremenu milioni tona otpada deponovani na potpuno neadekvatan način kako je to rađeno i u godinama prije formiranja sanitarne deponije", poručio je Efendić.