{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bečki gradonačelnik Michael Häupl 20 godina na funkciji

8.11.2014. u 08:29
36
19
Bečki gradonačelnik Michael Häupl 20 godina na funkciji
36
Michael Häupl 7. novembra obilježava 20. godišnjicu u službi gradonačelnika Beča.


Häupl (Socijaldemokratska partija Austrije – SPÖ) je nakon Drugog svjetskog rata političar sa najdužim stažom gradonačelnika i drugim najdužim stažom u istoriji Beča nakon Josefa Georga Hörla (Jozef Georg Herl) krajem 18. vijeka.

U 20 godina njegove vladavine mnogo se toga izmijenilo – Austrija je postala članica Evropske unije, a daljim proširenjem EU, Beč je postao privrednom i političkom okosnicom u srcu Evrope. Broj stanovnika je godišnje rastao za 25.000 i bliži se cifri od dva miliona. U gradu je svoja sjedišta otvorilo 200 međunarodnih kompanija, sufinansirana je izgradnja 126.800 stanova, uvedeni su besplatni vrtići, a izvori pitke vode i sistem vodosnabdijevanja stavljeni su pod ustavnu zaštitu. Bruto regionalni proizvod Beča porastao je sa 49 na 78 milijardi eura, a od 1996. godine je 3.000 hektara gradske površine proglašeno nacionalnim parkom.

No, ono što je najvažnije je da su kontinuitet u upravljanju gradom, gradonačelnikov smisao za dugoročno planiranje i ozbiljan pristup radu svih 20 godina, Beču donijeli prosperitet koji već godinama potvrđuju mnogobrojne renomirane međunarodne studije svrstavajući ga među gradove s najboljim kvalitetom življenja, posljednjih pet godina na prvo mjesto, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Info: Michael Häupl je rođen 1949. godine. Doktorirao je iz oblasti biologije na Univerzitetu u Beču. Od 1983. do 1988. godine bio je član Gradskog vijeća i Pokrajinske skupštine Beča, a od 1988. god. do preuzimanja funkcije gradonačelnika rukovodeći gradski vijećnik za okoliš i sport.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: