{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Beč: Oproštaj od Otta von Habsburga

S
16.7.2011. u 18:26
0
26
Beč: Oproštaj od Otta von Habsburga
0
U porodičnoj grobnici u kapucinskoj crkvi u Beču, u subotu je sahranjen nadvojvoda Otto von Habsburg, posljednji nasljednik Austro-Ugarske monarhije.
Foto:Reuters
Foto:Reuters

Njegovo tijelo je pokopano u crkvi gdje je prošle godine pokopana i njegova supruga. Sahrani je prisustvovalo više od 1000 ljudi, pripadnika evropskih kraljevskih porodica, rođaka, te predstavnika evropskih država i zvaničnika iz zemalja koje su pripadale Austro-Ugarskoj.

Otto von Habsburg je umro 4. jula u 98. godini života u svojoj kući u Bavarskoj. Von Habsburg je rođen 1912. i trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. godine bio prisiljen otići u egzil. Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Minhena.


Godinama je bio počasni predsjednik Panevropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Evropskom parlamentu.

Njegov sin Karl Habsburg je rekao kako je njegov otac svjedočio brojnim promjenama u Evropi.

"Bilo bi pogrešno sjećati ga se jedino u kontekstu stare monarhije ili samo u kontekstu Evropske unije. Mislim da treba imati na umu da je njegov život bio jedno stvaranje pod cijelim svodom promijena koje su se desile u Evropi tokom njegovog životnog vijeka", rekao je Karl Habsburg, prenose lokalni mediji.


Otto von Habsburg je u martu 2006. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva na inicijativu Panevropske unije. Povelja počasnog građanina mu je uručena u Sarajevu, a tom prilikom je izjavio da je "rođen kao Bosanac, jer je tada BiH bila u sastavu Austro-Ugarske", te je dodao da se u glavnom gradu BiH nikada nije osjećao kao stranac.

Prilikom preuzimanja priznanja počasnog građanina Sarajeva, rekao je i da "Evropa bez BiH nije Evropa".

"Koliko mi Bog podari života, stajat ću uz vas", rekao je tada Otto von Habsburg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: