Bio počasni građanin Sarajeva
0

FOTO / Beč: Oproštaj od Otta von Habsburga

Sarajevo-x.com
U porodičnoj grobnici u kapucinskoj crkvi u Beču, u subotu je sahranjen nadvojvoda Otto von Habsburg, posljednji nasljednik Austro-Ugarske monarhije.
Foto:Reuters
Foto:Reuters
Njegovo tijelo je pokopano u crkvi gdje je prošle godine pokopana i njegova supruga. Sahrani je prisustvovalo više od 1000 ljudi, pripadnika evropskih kraljevskih porodica, rođaka, te predstavnika evropskih država i zvaničnika iz zemalja koje su pripadale Austro-Ugarskoj.

Otto von Habsburg je umro 4. jula u 98. godini života u svojoj kući u Bavarskoj. Von Habsburg je rođen 1912. i trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. godine bio prisiljen otići u egzil. Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Minhena.

Godinama je bio počasni predsjednik Panevropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Evropskom parlamentu.

Njegov sin Karl Habsburg je rekao kako je njegov otac svjedočio brojnim promjenama u Evropi.

"Bilo bi pogrešno sjećati ga se jedino u kontekstu stare monarhije ili samo u kontekstu Evropske unije. Mislim da treba imati na umu da je njegov život bio jedno stvaranje pod cijelim svodom promijena koje su se desile u Evropi tokom njegovog životnog vijeka", rekao je Karl Habsburg, prenose lokalni mediji.

Otto von Habsburg je u martu 2006. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva na inicijativu Panevropske unije. Povelja počasnog građanina mu je uručena u Sarajevu, a tom prilikom je izjavio da je "rođen kao Bosanac, jer je tada BiH bila u sastavu Austro-Ugarske", te je dodao da se u glavnom gradu BiH nikada nije osjećao kao stranac.

Prilikom preuzimanja priznanja počasnog građanina Sarajeva, rekao je i da "Evropa bez BiH nije Evropa".

"Koliko mi Bog podari života, stajat ću uz vas", rekao je tada Otto von Habsburg.