Svijet
0

Batasuna pozvala na demonstracije u Baskiji

FENA
Radikalni baskijski nacionalisti pozvali su u petak na demonstracije nakon što je španska policija uhapsila gotovo sve najznačajnije lidere zabranjene radikalne partije Batasuna, koja je idejni inspirator baskijske separatistčko-terorističke organizacije ETA, javile su agencije.

Policija je prošle noći uhapsila 22 lidera ilegalne partije Batasuna tokom njihovog sastanka u baskijskom gradu Segura, pod sumnjom da podstiču baskijski separatizam.

Detalji optužnice nisu poznati, ali je procurilo da je hapšenje izvršeno po nalogu jednog od najpoznatijih španskih sudija Baltasara Garsona, koji istražuje veze Batasune i ETA-e.

Očekuje se da će problem separatizma u Baskiji i Kataloniji dominirati u debatama tokom predizborne kampanje socijalista i "narodnjaka", uoči parlamentarnih izbora u martu iduće godine.

Maskirani policajci u civilu odvezli su prošle noći, automobilima bez registarskih tablica, poznate članove Batasune, među kojima i glasnogovornika stranke Josea Permaha.

Glavni vođa Batasune Arnaldo Otegi u zatvoru je od juna zbog podrške pripadnicima ETA-e, koja je u četiri decenije borbe za nezavisnost Baskije širom Španije ubila više od 800 ljudi.

"Ljudi koji žele učestvovati u politici u Baskiji (Euskadi) treba da poštuju pravila igre i da poštuju zakon", rekao je Rodolfo Ares, član vladajuće Socijalističke radničke partije Španije.

Plakati u kojima se poziva večeras na demonstracije osvanuli su u više sela širom Baskije, dok je baskijski dnevnik "Gara" nazvao "objavom rata" hapšenja pripadnika Batasune.

Predsjednik regionalne vlade i lider umjerene Baskijske nacionalističke partije otvoreno je izazvao prošle sedmice vladu u Madridu, najavivši referendum o statusu Baskije koji bi potencijalno mogao dovesti do nezavisnosti te španske regije koja uživa znatnu autonomiju unutar Španije.

Baskijci bi na referendumu trebalo da odgovore da li dozvoljavaju lokalnim političkim partijama da povedu raspravu o budućim odnosima te regije sa Španijom.

Španski premijer Jose Rodriguez Zapatero odbacio je mogućnost održavanja referenduma kao neustavnu, dok je konzervativna i desničarska opozicijska Narodna partija optužila Zapatera da je isuviše "mekan prema separatistima".

Španski premijer je namjeravao pregovarati s ETA-om, ali je od toga odustao kada su njeni pripadnici 31. decembra prošle godine podmetnuli eksploziju u garaži madridskog aerodroma Barahas i kada su život izgubile dvije osobe.