|

Bashar al-Assad: Je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija?

Bashar al-Assad: Je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija?
19
A
Anadolija
4.12.2014. u 20:36
208
komentara
19

dijeljenja
Bashar al-Assad: Je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija? Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad tvrdi da se Sirija svim snagama bori protiv terorizma u zemlji i dodaje da zračni napadi koalicionih snaga predvođenih SAD-om nisu pokazali nikakvih rezultata na terenu.
Francuski magazin Paris Match je u današnjem broju objavio drugi dio intervjua sa sirijskim predsjednikom Assadom u kojem on ističe da pobjeda nad IDIL-om nije moguća zračnim napadima koalicije i bez prisustva kopnenih snaga u borbama.

"Koalicione snage već dva mjeseca izvode zračne napade na IDIL, ali bez rezultata. Da su uspješni to bi nama bilo od koristi. Međutim, mi na terenu ratujemo protiv IDIL-a i na njihova uporišta izvodimo mnogo više zračnih udara od koalicionih snaga. U protekla dva mjeseca koalicionih napada nismo osjetili nikakvu promjenu snaga na terenu. Pitam se samo o kakvoj koordinaciji govore", kazao je Assad.

Assad: Abu Bakr al-Baghdadi je bio u američkom zatvoru, a ne u sirijskomNegirajući sve optužbe da sirijski režim koristi IDIL kako bi oslabio opoziciju, Assad je kazao da u Siriji nema režima, već država i da je važno da se koriste precizni termini.

"Recimo da smo podržali IDIL i pozvali ih da dođu i napadnu našu vojsku, aerodrome, gradove, sela... Pa zar tu ima imalo logike? Govori se da nam je cilj podijeliti opoziciju, ali mi nemamo potrebu za takvim nečim. Zapad sada govori o opoziciji o kojoj mašta. Obama je to i sam izjavio. IDIL je nastao 2006. godine u Iraku. SAD su okupirale Irak, a ne Siriju. Abu Bakr al-Baghdadi (lider IDIL-a) bio je u američkom, a ne u sirijskom zatvoru. Pa je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija?", tvrdi sirijski predsjednik Assad.

Definirajući terorizam kao ideologiju koja prelazi sve granice, Assad je kazao da se tu ne radi o organizaciji ili nekoj strukturi.

"Prije 20 godina terorizam se širio iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja, ali sada najviše dolazi iz Evrope, posebno iz Francuske. Najveći broj terorista koji su iz Evrope došli u Siriju su iz Francuske", tvrdi Assad.

"UN-ovi podaci o stradanjima u Siriji su preuveličani"Kritikujući Ujedinjene nacije da objavljuju preuveličane cifre o stradanju ljudi u ratu u Siriji, Assad je kazao da se moraju provjeriti izvori koji šire te netačne informacije.

"Brojke o poginulima u Siriji koje vidimo u medijima su netačne. Prikazuju se snimci devastiranih objekata, to je tačno. Nisu to snimci sa satelita, oni su stvarni sa terena. Kada teroristi uđu u neko mjesto i zauzmu ga, vojska mora da brani to mjesto. Dolazi do sukoba i razaranja objekata i to je slijed događanja. Međutim, u najviše slučajeva iz takvih mjesta civili pobjegnu prije sukoba", kazao je Assad.

Ukazujući da pobunjeničke snage dobijaju veliku pomoć iz brojnih zemalja svijeta, Assad je kazao da je rat u Siriji s vojnog aspekta veoma težak i da niko ne može procijeniti kako i na koji način će on biti okončan.

"Nemoguće je da sirijska vojska bude prisutna na svakoj stopi zemlje. Zato teroristi i mogu da ulaze u Siriju preko nekontroliranih dijelova granice", tvrdi sirijski predsjednik.

Assad također negira sve vijesti o upotrebi hemijskog oružja od strane sirijske vojske i dodaje da ga iznenađuju takve optužbe koje stižu iz SAD-a.

"U svakoj kući u Siriji možete naći klor i svako ga može zloupotrijebiti. Mi to ne radimo, jer imamo mnogo učinkovitija konvencionalna oružja", zaključio je Assad.
Prijavi grešku


Komentari (208)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...