Svijet
0

Barroso podržava Christine Lagard na čelu MMF-a

FENA
Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je danas da u potpunosti podržava kandidaturu francuske ministrice finansija Christine Lagard za novog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pošto je ostavku na to mjesto prošle sedmice podnio dosadašnji šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Barroso je u saopćenju ocijenio da Christine Lagard ima sve kvalitete koji su potrebni za rad na stabilnosti globalne ekonomije.

"Lagard uživa dobar glas u međunarodnoj zajednici", naveo je Barroso, prenio je Reuters.

"Evropska komisija vjeruje da su kvaliteti ministrice Lagard, kao i njeno angažiranje na jačanju globalne ekonomske uprave, nužni za izvršenje misije MMF-a i njegov vitalni doprinos stabilnosti međunarodne ekonomije", kazao je predsjednik EK.

Lagard je prethodno najavila da će se zvanično kandidirati na upražnjeno mjesto glavnog direktora MMF-a.

"Odlučila sam da istaknem kandidaturu za čelno mesto u MMF-u", rekla je Lagard na konferenciji za štampu u Parizu i dodala da je ohrabrena podrškom koju je dobila od više država.

Njemačka, Velika Britanija i druge evropske zemlje već su najavile da će podržati izbor Lagard, iako se zemlje u razvoju i zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) zalažu da na to veoma važno mjesto treba doći kandidat sa najboljim kvalifikacijama, bez obzira odakle potiče.

Mjesto šefa MMF-a, kao rezultat džentlmenskog sporazuma Evropljana i SAD iz vremena poslije Drugog svjetskog rata, tradicionalno pripada Evropljanima, pa je sva prilika da će tako biti i ovoga puta.

Strauss-Kahn je prošle sedmice podnio ostavku na položaj direktora MMF-a pošto je 14. maja uhapšen na njujorškom aerodromu zbog optužbi za navodni pokušaj silovanja i seksualni napad na sobaricu hotela u kojem je odsjeo. U petak je pušten iz pritvora, uz kauciju od milion dolara i zalog od pet miliona dolara, i od tada je u kućnom pritvoru.