Christine Lagarde
0

"Prerano je za diskusije o novom direktoru MMF-a"

FENA
Francuska ministrica financija Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak da je "prerano" za diskusije o tome da li će ona pobijediti u nadmetanju za rukovodeće mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Ona je insistirala na tome da proces izbora nasljednika Dominiqueq Straussa-Kahna bude otvoren, transparentan i temeljen na sposobnosti i zaslugama.

Lagarde (55), bivša advokatica, obazrivo je odbila komentirati izvještaje da je ona glavni evropski kandidat za mjesto izvršnog direktora MMF-a nakon što je dobila podršku niza evropskih kolega, prenosi Reuters.

Na pitanje što bi uradila ako bi joj bio ponuđen taj posao, Lagarde je za CNBC izjavila da je "to zanimljivo pitanje, ali očito prerano postavljeno". "Na drugima je da o tome odluče", kazala je.

"Otvorenost, transparentnost i zasnovanost na sposobnosti - to je rječnik koji ćete naći u komunikeu G-20 sa samita u Pittsburghu i većini ostalih komunikea G-20 i literaturi o MMF-u i Francuska se umnogome toga pridržava", kazala je Lagarde.

Cilj MMF-a je izabrati zamjenika Dominiquea Straussa-Kahna do kraja sljedećeg mjeseca.

Najveća prepreka za Lagardeovu mogla bi biti zakonska istraga povodom njene odluke o arbitražnom rješavanju spora između države i jednog biznismena i prijatelja francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji se izborio za isplatu 285 miliona eura (405 miliona dolara).

Očekuje se da jedan tim sudija do kraja juna odluči da li da pokrene službenu istragu povodom tog slučaja.

Francuski političar Strauss-Kahn uhapšen je 14. maja na njujorškom aerodromu zbog optužbi za pokušaj silovanja i seksualni napad na sobaricu hotela u kojem je bio odsjeo.

Nakon što je podnio ostavku na položaj direktora MMF-a, u petak je pušten iz pritvora, uz kauciju od milion dolara i zalog od pet milion dolara, i otada je u kućnom pritvoru.