Istraživanje u SAD-u
0

Baracku Obami i Hillary Clinton se najviše dive

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton i Barack Obama (Foto: AP)
Hillary Clinton i Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama i državna sekretarka Hillary Clinton su najobožavanije osobe u 2010. godine, pokazala je anketa koju već tradicionalno provodi agencija Gallup.

Istraživanje koje je provedeno u Americi u periodu od 10. do 12. decembra, i u kojem je učestvovalo 1.019 osoba metodom slučajnog uzorka, pokazalo je da se Amerikanci najviše dive Obami.

Naime, čak 22 posto ispitanih istaklo je da obožavaju Baracka Obamu, a zatim slijede George W. Bush sa pet posto glasova i Bill Clinton sa četiri posto glasova, prenijele su strane agencije.

Inače, Barack Obama je najobožavanija osoba još od 2008. godine, otkako je pobijedio na izborima i postao prvi Afroamerikanac koji vlada SAD-om.

Među ženama svakako je najpopularnija Hillary Clinton. Ona je već devet godina zaredom najobožavanija žena u Americi.

Ove godine osvojila je 17 posto glasova, a slijede je bivša kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Sarah Palin sa 12 posto glasova i Oprah Winfrey, poznata TV voditeljica, sa 11 posto glasova.

Na četvrtom mjestu je prva dama SAD-a Michelle Obama sa pet posto glasova, a na petom bivša državna sekretarka Condoleezza Rice, kojoj se divi dva posto ispitanika.