Inauguralni govor
0

Barack Obama ponudit će riječi inspiracije

FENA
Nakon izborne pobjede, početkom niovembra, Barack Obama se obavezao da će se držati obećanja datog na početku svoje predsjedničke kampanje, gotovo dvije godine ranije.

"Dugo je vremena trebalo, ali večeras, zbog onoga što smo danas postigli, na ovim izborima, u ovom odlučujućem trenutku, promjena je stigla u Ameriku."

Barack Obama staje na čelo zemlje u trenutku kad se pred njom nalaze teški izazovi, kod kuće i vani. Očekuje se da će u svom inauguralnom govoru pružiti umirujuće i ohrabrujuće riječi o ekonomskoj budućnosti zemlje, onako kako je to učinio i predsjednik Franklin Delano Roosevelt u svom prvom inauguralnom govoru, 1933. godine, kad je zemlja zapala u tešku gospodarsku krizu...

„Prije svega, želim ponoviti svoje čvrsto uvjerenje da je strah jedina stvar koje se moramo bojati.“ S obzirom na već potvrđene sjajne govorničke vještine Baracka Obame, njegove pristače očekuju, u njegovom inauguralnom govoru, i riječi inspiracije, možda poput onih predsjednika Johna Kenendyja, za njegove inauguracije, 1961. godine, kojima je Amerikance pozvao da se angažiraju u javnim službama, da stanu u službu zemlje...

"Ne tražite od zemlje što ona može učiniti za vas; pitajte šta vi možete učiniti za nju."

Za američku javnost, predsjedničke su inauguracije trajni simboli američke demokracije.

Allan Lichtman, predsjednički povjesničar na Američkom univerzitetu u Washingtonu, kaže: "Mi, u američkoj politici, nemamo puno rituala. Stoga je inauguracija važna, jer obilježava mirni prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, u ovom konkretnom slučaju – s jedne stranke na drugu."

Pred Barackom Obamom, baš kao što je to bilo i pred predsjednikom Ronaldom Reaganom, teška je zadaća oživljavanja, u prvom redu, američkog gospodarstva. Iako su pred njim neki veliki i teški izazovi, njihovo rješavanje, kaže Stephen Hess, iz Brookings institucije, daje novom predsjedniku i neke stvarne mogućnosti...

"Dolazi s fenomenalnim programom, idejama i prioritetima, već je i to, samo po sebi, izuzetna prilika."

Kad pogledate povijest Sjedinjenih Država, svi američki predsjednici koji su u anale povijesti ušli kao veliki i značajni predsjednici, bili su oni koji su za kormilo zemlje stali u, za zemlju, teškim i važnim trenucima.

Barack Obama već ima svoje mjesto u povijesnim knjigama zbog svog statusa prvog američkog predsjednika afričkog porijekla. Ta činjenica, kaže Allan Lichtman, neće biti zaboravljena ili smetnuta s uma tokom inauguralnih slavlja. "Bijelu kuću izgradili su robovi, a sad imamo Afroamerikanca u Ovalnom uredu. I to puno prije nego što su mnogi očekivali. Barack Obama je istinski fenomen u američkoj politici. Nadilazi rasne razlike, kampanju je i vodio kao kandidat za sve Amerikance, ne kao kandidat crnačke Amerike."

Predsjedništvo Baracka Obame počinje s dobrom dozom javne podrške. Nedavne ankete javnog mnijenja pokazale su odobravanje njegovog načina vođenja političke tranzicije. Drugim riječima, Barack Obama uživa povjerenje mnogih Amerikanaca, barem za sada, u njegovu sposobnost vođenja zemlje i njenog ujedinjavanja.