SAD
0

Barack Obama pokreće borbu protiv finansijskih prevara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame objavila je osnivanje nove akcione grupe za suzbijanje finansijskih prevara.

Sekretar za pravosuđe Eric Holder izjavio je da će ta grupa imati šira ovlaštenja od prethodne, koju je osnovala administracija predsjednika Busha, i da će uspostaviti bolju koordinaciju s federalnim i državnim agencijama koje istažuju i sudski gone finansijski kriminal, prenosi Glas Amerike.

Obamina administracija obećava agresivniji pristup finansijskim prevarama. Sekretar za pravosuđe Eric Holder je istakao da su te prevare izazvale nedaće hiljadama Amerikanaca i doprinjele teškoj finansijskoj krizi.

"Zadatak ove akcione grupe neće biti samo izvođenje pred sud odgovornih za posljednji finansijski krah, već i spriječavanje takvih pojava u budućnosti. Kažnjavajući kriminalce poslat ćemo snažnu poruku svima onima koji bi da se obogate na tuđoj nesreći", rekao je Holder.

Do osnivanja te grupe na visokom nivou dolazi u jeku nastojanja administracije da podstakne privredu, zgražavanja javnosti zbog bonusa isplaćenih moćnicima na Wall streetu i kritika zbog previda inspekcijskih službi koji su omogućili Bernardu Madoffu da sprovede najveću prevaru u američkoj istoriji.

"Agresivnim i efikasnim obavljanjem tog zadatka podsticat ćemo integritet naših tržišta, čuvati novac poreskih obveznika i štititi ogromnu većinu potrošača, investitora i kompanija koji poštuju zakon", rekao je Holder.

Akcionu grupu sačinjavat će predstavnici raznih federalnih i državnih agencija koje istražuju finansijske prevare. Sekretar za finansije Timothy Geithner je rekao da administracija planira i finansijske reforme u cilju odvraćanja od prevarantskih akcija.

"Moramo da uradimo sve što možemo da bismo obnovili povjerenje u naš sistem, a u centru tog nastojanja je donošenje snažnijih i pametnijih propisa, koji će se dosljednije i aktivnije sprovoditi u djelo", rekao je Geithner.

Nova akciona grupa zamjenit će onu koju je osnovala Bushova administracija 2002, poslije skandala koji je doveo do raspada energetskog giganta, korporacije "Enron".