Svijet
0

Barack Obama obećava promjene u vanjskoj politici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički kandidat Demokratske stranke senator Barack Obama kaže da će, ako bude izabran, promijeniti kurs američke vanjske politike. Njegov republikanski rival, senator John McCain, oštro kritizira Obaminu izraženu spremnost da se sastane s liderima neprijateljskih zemalja.

Od povlačenja američkih vojnika iz Iraka, preko sprečavanja Irana da stekne nuklearno oružje, do ukidanja zatvora Guantanamo - Barack Obama obećava novu američku vanjsku politiku.

„Želim suštinske promjene. Vrijeme je da promijenimo kurs i kažemo svijetu da smo spremni da predvodimo - kako djelima tako i primjerom“, rekao je Obama.

Njegova gledišta oslanjaju se na vanjskopolitička gledišta nekih bivših demokratskih predsjednika. Harry Truman, John Kennedy i drugi isticali su da se poticanje demokratije i ljudskih prava ne može odvojiti od borbe protiv siromaštva i očajanja.

Peter Beinhart je vanjskopolitički ekspert u Vijeću za vanjske odnose:

”Obama ponavlja neke ideje predsjednika „Woodroa Wilsona, da smo izloženi zajedničkim opasnostima kao što su globalno zagrijevanje, zarazne bolesti i ekonomska nestabilnost, pored opasnosti od drugih zemalja, pa im se treba zajednički suprotstaviti“, kaže Beinhart.

Obama obećava fazno povlačenje iz Iraka i povlačenje borbenih brigada u roku od 16 mjeseci. U govoru održanom nedavno u Komitetu za američko-izraelske odnose Obama se osvrnuo na iranske nuklearne ambicije.

”Učinit ću sve u mojoj moći da spriječim da Iran stekne nuklearno oružje. Sve što je u mojoj moći da spriječim Iran da stekne nuklearno oružje. Sve“, naglasio je Obama.

Tim snažnim riječima želio je da uzvrati na optužbe svog republikanskog rivala Johna McCaina da je naivan i neiskusan u vanjskoj politici. McCain se više puta podsmjehnuo Obaminoj izraženoj spremnosti da se sastane s neprijateljima kao što je iranski predsjednik.

”Amerikance treba da zabrine gledište predsjedničkog kandidata koji kaže da je spreman da lično i bezuvjetno pregovara s tiranima iz Havane i Pjongjanga“, rekao je McCain, javio je Glas Amerike.

Obama odbacuje te kritike i kaže da su se i drugi predsjednici, kao što je Ronald Reagan, sastajali s neprijateljima. Ali vanjskopolitički ekspert Hally Dale, iz Fondacije Heritage, kaže da je to Obamina slaba tačka.

”On je neiskusni senator i nije se previše bavio vanjskopolitičkim pitanjima. Njegove izjave pokazuju da međunarodnu politiku ne poznaje tako kao neko ko se time bavio niz godina“, kaže Hally Dale.

Obama uzvraća da mu njegova prošlost - miješano rasno porijeklo i dio djetinjstva proveden u Indoneziji - pružaju jedinstvenu perspektivu za vođenje vanjske politike.

Peter Beinhart priznaje da bi ga to učinilo različitim od drugih predsjednika, pretežno vezanih za Evropu.

”Činjenica da je živio u muslimanskoj zemlji Indoneziji, da su mu korijeni van Sjedinjenih Država, u trećem svijetu - mislim da će to biti značajno za ljude širom svijeta. To će značiti mnogo za njihove lidere. Ali Amerika će uvijek imati interese koji će dovoditi do nesuglasica sa drugim zemljama. To neće nestati“, kaže Beinhart.

Ogromno zanimanje za Obamu i predsjedničku kampanju u inozemstvu bar djelimično proističe iz njegovog porijekla i iz njegovog obećanja o promjeni američke politike.