Osuda komentara
2

Ban Ki-moon: Verbalni napadi iranskih lidera na Izrael su zapaljivi

SRNA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv)
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon oštro je kritikovao jučerašnje izjave iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija i predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, opisijući njihove verbalne napade na Izrael kao "napadne i zapaljive."

"Generalni sekretar je užasnut komentarima u kojima su u proteklih dva dana iranski vrhovni lider i predsjednik prijetili izraelskom postojanju. On osuđuje ove napadne i zapaljive izjave. Generalni sekrear je izrazio uvjerenje da će svi lideri u regionu iskoristiti svoj glas kako bi smanjili a ne izazvali eskalaciju tenzija", navodi se u saopštenju Ban Ki-moona.

U saopštenju se dodaje da, u skladu sa Poveljom UN, sve članice moraju biti uzdržane od prijetnji ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili politučke nezavisnosti bilo koje države.

Početkom sedmice, iranski mediji su prenijeli izjavu ajatolaha Hameneija da će Izrael jedan dan biti vraćen Palestini i da će prestati da postoji.

Komentari iranskih lidera objavljeni su nakon niza izvještaja u izraelskim medijima u kojima se sugeriše da bi jevrejska država mogla napasti iranska nuklearna postrojenja pred predsjedničke izbore u SAD zakazane u novembru.

Izrael, SAD i njihovi evropski i drugi saveznici vjeruju da Iran radi na razvoju atomskog naoružanja što Teheran negira.