Svijet
3

Ban Ki-moon traži od Teherana konkretne mjere

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Klix.ba)
Ban Ki-moon (Foto: Klix.ba)
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon zatražio je u srijedu od iranskih lidera s kojim se susreo u Teheranu da preduzmu "konkretne" mjere kako bi umirili strahove od nuklearng programa njihove zemlje, saopćio je njegov glasnogovoenik Martin Nesirky.

Prilikom sureta s iranskim vrhovnim vođom Alijem Hameneijem i iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom Ban je kazao da su nedavni komentari Teherana o Izraelu "uvredljivi".

Ban Ki-moon je kazao da bi Iran trebalo da preduzme konkretne mjere kako bi odgovorio na zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dokazao svijetu da njegov nuklearni program ima miroljubive ciljeve", izjavio je glasnogovornik obraćajući se novinarima u New Yorku.

Govoreći o komentarima iranskih lidera koji su izraelsku državu nazvali "tumorom", Ban je kazao da su te riječi "uvredljive i provokativne" i ocijenio ih "neprihvatljivim".

Prema Nesirkyjevim riječima, Ban je zatražio od Teherana da "upotrijebi svoj utjecaj na sirijske lidere kako bi prestali s nasiljem i stvorili uvjete za istinski dijalog" između vlasti i opozicije.