Svijet
0

Ban Ki-moon: Sirijska kriza je u kritičnom trenutku

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upozorio je u ponedjekljak da je traženje mirnog rješenja sirijske krize sada u "kritičnom trenutku" i zabrinuo se za val nasilja u Libanu, izjavio je njegov glasnogovornik na margini samita NATO-a u Chicagu.

Glasnogovornik Martin Nesirky je u saopćenju izvijestio o bilateralnom razgovoru koji su u ponedjeljak vodili Ban i francuski prdesjednik Francois Hollande na margini samita u Chicagu. Njihov razgovor se odnosio na Siriju i na pripreme za samit o trajnom razvoju Rio+20, predviđen od 20. do 22. juna u Riju, prenio je AFP.

Ban je zahvalio Fracuskoj za "važnu ulogu koju igraju" francuske Plave kacige u okiviru Prijelaznih UN-ovih snaga u Libanu.

Dvije osobe su ubijene, a 18 ranjeno u ponedjeljak u sukobima u Bejrutu između libanskog pokreta koji simpatizira sirijsku pobunu i jedne stranke koja je sklona režimu Bašara el-Asada. Sukobi su izbili nakon smrti jednog sunitskog dostojanstvenika koji je bio protiv sirijskog režima i kojeg je vojska ubila u nedjelju na sjeveru Libana.

Pobuna u Siriji pogoršava napetost u Libanu koji je imao 30 godina sirijske hegemonije i koji je podijeljen između protivnika i pristalica režima Bašara el-Asada.