Svijet
0

Ban Ki-moon se zalaže za slanje UN-ove misije u Libiju

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon založio se u četvrtak u Parizu na konferenciji o budućnosti Libije kojom kopredsjedavaju Francuska i Velika Britanija da se ubrzo pošalje jedna misija u tu zemlju.

"Namjeravam tijesno sarađivati s Vijećem sigurnosti i dati mandat misiji UN-a koja bi trebalo da počne s operacijama u što kraćem roku", izjavio je Ban-Ki-moon.

On je najavio također da će se "skup o Libiji na visokom nivou" održati 20. septembra, na margini sjednice Generalne skupštine UN-a koja počinje 13. septembra u New Yorku.

"Trenutni izazov je humanitarnog karaktera", kazao je Ban Ki-moon. Oko 860.000 ljudi je napustilo zemlju od februara, računajući i strane radnike. Javne službe su u kritičnom stanju, posebno bolnice i klinike, i postoji problem s vodom", dodao je sekretar.

Ban Ki-moon je kazao kako je pripreme za misiju povjerio Ianu Martinu, svom specijalnom savjetniku za planiranje u periodu poslije sukoba, koji bi trebalo da krene u Tripoli odmah poslije konferencije u Parizu.

"Sudbina Libije treba apsolutno da ostane u rukama libijskog naroda", insistirao je Ban Ki-moon i dodao da je Nacionalno prijelazno vijeće, koje predstavlja pobunjenike i kontrolira sada skoro cijelu zemlju, već utvrdilo u kojim domenima je poželjna međunarodna pomoć.

On je, između ostalog, naveo politički dijalog i organiziranje izbora, jačanje državne vlasti, zaštitu ljudskih prava.