{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon se zalaže za slanje UN-ove misije u Libiju

F
1.9.2011. u 20:09
0
0
Ban Ki-moon se zalaže za slanje UN-ove misije u Libiju
0
Ban Ki-moon se zalaže za slanje UN-ove misije u Libiju
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon založio se u četvrtak u Parizu na konferenciji o budućnosti Libije kojom kopredsjedavaju Francuska i Velika Britanija da se ubrzo pošalje jedna misija u tu zemlju.
"Namjeravam tijesno sarađivati s Vijećem sigurnosti i dati mandat misiji UN-a koja bi trebalo da počne s operacijama u što kraćem roku", izjavio je Ban-Ki-moon.

On je najavio također da će se "skup o Libiji na visokom nivou" održati 20. septembra, na margini sjednice Generalne skupštine UN-a koja počinje 13. septembra u New Yorku.

"Trenutni izazov je humanitarnog karaktera", kazao je Ban Ki-moon. Oko 860.000 ljudi je napustilo zemlju od februara, računajući i strane radnike. Javne službe su u kritičnom stanju, posebno bolnice i klinike, i postoji problem s vodom", dodao je sekretar.

Ban Ki-moon je kazao kako je pripreme za misiju povjerio Ianu Martinu, svom specijalnom savjetniku za planiranje u periodu poslije sukoba, koji bi trebalo da krene u Tripoli odmah poslije konferencije u Parizu.

"Sudbina Libije treba apsolutno da ostane u rukama libijskog naroda", insistirao je Ban Ki-moon i dodao da je Nacionalno prijelazno vijeće, koje predstavlja pobunjenike i kontrolira sada skoro cijelu zemlju, već utvrdilo u kojim domenima je poželjna međunarodna pomoć.

On je, između ostalog, naveo politički dijalog i organiziranje izbora, jačanje državne vlasti, zaštitu ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: