|

Ban Ki-moon je tapšao u ritmu ''Marša na Drinu''

Ban Ki-moon je tapšao u ritmu ''Marša na Drinu''
13
A
Anadolija
17.1.2013. u 17:08
0
komentara
13

dijeljenja
Ban Ki-moon je tapšao u ritmu ''Marša na Drinu'' Foto: Anadolija
Dugogodišnji dopisnik iz sjedišta Ujedinjenih naroda (UN) Erol Avdović izjavio je za agenciju Anadolija da je aktuelni predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić napravio pozamašan arhiv nebuloznih poteza i neprimjerenih izjava u New Yorku.
Prema Avdoviću, vrhunac takvog ponašanja jeste organiziranje koncerta beogradskog hora "Viva Vox'' na Srpsku pravoslavnu godinu kada je, između ostalog, izvedena i srpska ratna pjesma ''Marš na Drinu''. Uvrštavanje te ''supernacionalističke koračnice'' u Novogodišnji koncert u UN-u Avdović je nazvao incidentom.

''Inače, pjesma ''Marš na Drinu'' nije bila među deset unaprijed najavljenih i čiji su naslovi odštampani u zvaničnom programu UN-a, a koje je beogradski hor ''Viva Vox'' izveo u velikoj dvorani Generalne skupštine UN-a. Neki diplomati s kojima sam razgovarao smatraju taj naknadni izbor skandaloznim, znajući kakve su se sve ratne strahote uz zvuke tog trubačkog poziva u boj poduzimale u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu", rekao je Avdović.

Nedopustivim smatra i ponašanje generalnog sekretara UN-a Ban Ki- moona.

''Što je najgore, čelnik UN-a gospodin Ban Ki-moon, vjerojatno ne sluteći ništa, je u loži dvorane u UN-u, sjedeći pored Jeremića, zdušno pljeskao u ritmu ''Marša na Drinu'' koju su pjevali i srpski dobrovoljci u Srebrenici, Vukovaru, Dubrovniku ... Bila je to neprijatna slika za nas koji nešto znamo o tome. Razgovarao sam poslije toga s glasnogovornikom generalnog tajnika UN-a Martinom Nesirky. On mi je rekao da Ban Ki-moon doista nije upućen u nikakvu kontroverzu oko pomenutog "Marša na Drinu". Pojasnio sam mu da je to srpski ratni marš na najdužu bosansku rijeku i da već u tome ima negativne političke simbolike. Nažalost, nitko od bosanskih diplomata u UN-u nije službeno još progovorio oko ovog", tvrdi Avdović.

Istovremeno, vjeruje da je i generalni sekretar UN-a brutalno izmanipuliran od Jeremića.

"Čini mi se da Ki-moon nije razumio da je Jeremić na East Riveru 14. januara, na pomenutom Novogodišnjem koncertu u UN-u proslavio, ipak, samo Srpsku pravoslavnu novu godinu, a ne univerzalnu Novu 2013. godinu. Ban je, tako bar izgleda, u svemu izmanipuliran, jer mu Jeremić nije ponudio dovoljno informacija. I to bi trebalo što prije razjasniti. Nikada se niti jedan predsjednik Generalne skupštine UN-a nije ovako ponašao kao Jeremić, a ovdje u UN-u sam ravno 20 godina i imao sam prilike intervjuirati mnoge od njih'', izjavio je Avdović, naglasivši da je Jeremić svojim postupcima zatvorio mnoga vrata, te da svojim ponašanjem nije ni najmanje pomogao Srbiji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.