Skandal u UN-u
13

Ban Ki-moon je tapšao u ritmu ''Marša na Drinu''

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dugogodišnji dopisnik iz sjedišta Ujedinjenih naroda (UN) Erol Avdović izjavio je za agenciju Anadolija da je aktuelni predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić napravio pozamašan arhiv nebuloznih poteza i neprimjerenih izjava u New Yorku.

Prema Avdoviću, vrhunac takvog ponašanja jeste organiziranje koncerta beogradskog hora "Viva Vox'' na Srpsku pravoslavnu godinu kada je, između ostalog, izvedena i srpska ratna pjesma ''Marš na Drinu''. Uvrštavanje te ''supernacionalističke koračnice'' u Novogodišnji koncert u UN-u Avdović je nazvao incidentom.

''Inače, pjesma ''Marš na Drinu'' nije bila među deset unaprijed najavljenih i čiji su naslovi odštampani u zvaničnom programu UN-a, a koje je beogradski hor ''Viva Vox'' izveo u velikoj dvorani Generalne skupštine UN-a. Neki diplomati s kojima sam razgovarao smatraju taj naknadni izbor skandaloznim, znajući kakve su se sve ratne strahote uz zvuke tog trubačkog poziva u boj poduzimale u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu", rekao je Avdović.

Nedopustivim smatra i ponašanje generalnog sekretara UN-a Ban Ki- moona.

''Što je najgore, čelnik UN-a gospodin Ban Ki-moon, vjerojatno ne sluteći ništa, je u loži dvorane u UN-u, sjedeći pored Jeremića, zdušno pljeskao u ritmu ''Marša na Drinu'' koju su pjevali i srpski dobrovoljci u Srebrenici, Vukovaru, Dubrovniku ... Bila je to neprijatna slika za nas koji nešto znamo o tome. Razgovarao sam poslije toga s glasnogovornikom generalnog tajnika UN-a Martinom Nesirky. On mi je rekao da Ban Ki-moon doista nije upućen u nikakvu kontroverzu oko pomenutog "Marša na Drinu". Pojasnio sam mu da je to srpski ratni marš na najdužu bosansku rijeku i da već u tome ima negativne političke simbolike. Nažalost, nitko od bosanskih diplomata u UN-u nije službeno još progovorio oko ovog", tvrdi Avdović.

Istovremeno, vjeruje da je i generalni sekretar UN-a brutalno izmanipuliran od Jeremića.

"Čini mi se da Ki-moon nije razumio da je Jeremić na East Riveru 14. januara, na pomenutom Novogodišnjem koncertu u UN-u proslavio, ipak, samo Srpsku pravoslavnu novu godinu, a ne univerzalnu Novu 2013. godinu. Ban je, tako bar izgleda, u svemu izmanipuliran, jer mu Jeremić nije ponudio dovoljno informacija. I to bi trebalo što prije razjasniti. Nikada se niti jedan predsjednik Generalne skupštine UN-a nije ovako ponašao kao Jeremić, a ovdje u UN-u sam ravno 20 godina i imao sam prilike intervjuirati mnoge od njih'', izjavio je Avdović, naglasivši da je Jeremić svojim postupcima zatvorio mnoga vrata, te da svojim ponašanjem nije ni najmanje pomogao Srbiji.