Svijet
0

Ban Ki-moon iduće sedmice u Parizu, Londonu i Rijadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otputovat će iduće sedmice u Francusku na međunarodni sastanak o Afganistanu, zatim u zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji, objavila je u petak njegova glasnogovornica Michele Montas.

Ban će u četvrtak biti u Parizu, gdje će zajedno s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i delegatima iz 80 zemalja učestvovati sastanku o Afganistanu.

Njegov specijalni predstavnik u ovoj zemlji Kai Eide izjavio je u ponedjeljak da se želi pokrenuti "pojačano partnerstvo" s Afganistanom, koji želi sam da upravlja s većom pomoći, očekujući finansijsku pomoć na konferenciji u Parizu.

Njegovo prisustvo u Parizu bit će za Bana prilika da se sastane s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, objavila je glasnogovornica Montas.

Dan poslije, generalni sekretar UN-a u petak odlazi za London, u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, tokom koje će razgovarati s premijerom Gordonom Brownom i ostalim britanskim zvaničnicima, rekla je Montas.

U Londonu, Ban će održati govor pred britanskom skupštinom za Ujedinjene narode.

Ban će se 14. i 15. juna nalaziti u zvaničnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, na poziv kralja Abdullaha II. On će razgovarati sa šefom diplomatije Saudom al-Faycalom i ostalim dužnosnicima režima.