Heroj iz Britanije
91

Bamford se prije 30 godina zbog rata u BiH zapalio u Londonu, a njegove posljednje riječi i dalje odjekuju

B. H.
Graham Bamford (Foto: Facebook)
Graham Bamford (Foto: Facebook)
Prije tačno 30 godina Graham Bamford iz Velike Britanije se u znak protesta spalio ispred zgrade britanskog Parlamenta. Na ovu akciju se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na rat u Bosni i Hercegovini.
Otac dječaka iz Macclesfielda, koji je imao 48 godina kada je preminuo, nije imao nikakve veze s Balkanom, ali su ga televizijski izvještaji prvo iz Hrvatske, a zatim i iz Bosne i Hercegovine sve više uznemiravali.

U poruci pronađenoj nakon njegove smrti napisao je:

"Britanski narod mora zaustaviti rat u Bosni, koristeći silu ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti samo počasna straža na masovnim pogrebima. Bosanskohercegovačke bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što bi trebali, vojno zaštititi. Ne smiju stajati sa strane i promatrati".

Vjeruje se da je Bamford postao posebno pogođen nakon što je vidio izvještaje o masakru bošnjačkih civila koje su počinile hrvatske snage dvije sedmice prije nego što se ubio.

Ono što ga je pogodilo je to što je najmanje 116 osoba, među kojima djeca i tromjesečna beba, ubijeno u selu Ahmići, 16. aprila 1993. godine.

Na mjestu gdje se Bamford zapalio kasnije je podignuta i spomen ploča na kojoj piše:

"Na ovom mjestu 29. aprila 1993. godine Graham Bamford spalio se i umirućim glasom poručio: Moramo pomoći djeci Bosne".

Grad Sarajevo je 2009. godine ustanovio godišnju nagradu za humanost koja nosi ime Grahama Bamforda. On je tema dokumentarca hrvatskog režisera Nenada Puhovskog pod nazivom "Graham i ja - istinita priča".

Prije dvije godine pokrenuta je inicijativa da se u Sarajevu podigne spomenik ovom britanskom heroju, no do realizacije još nije došlo.